Tornar

Imatge promocional de l'exposició sobre Francesc Tosquelles al CCCB
Fotografia de Francesc Tosquelles al sanatori de Sent Alban, vers el 1944, en una reproducció de Roberto Ruiz
Retrat de Francesc Tosquelles cap al 1979, en una reproducció fotogràfica de Roberto Ruiz

Tosquelles, pioner de la salut mental

El CCCB  posa en valor el psiquiatre català que la dècada de 1930 va engegar experiències terapèutiques, polítiques i culturals d’avantguarda.

El psiquiatre Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges d’Òut, 1994) es va formar en l’experiència política i cultural de la Mancomunitat de Catalunya i la República. Després de lluitar als fronts d’Aragó i Extremadura durant la Guerra Civil, es va exiliar a França l’any 1939. Des del camp de concentració de Setfonts i, sobretot, a l’hospital psiquiàtric de Sent Alban, Tosquelles va revolucionar el funcionament del centre psiquiàtric amb una pràctica que vinculava la política, l’experimentació clínica i la cultura.

Ara, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) li dedica una exposició que prèviament ha passat per Tolosa de Llenguadoc i que més endavant viatjarà a Madrid i Nova York. Es titula Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat i posa en valor la figura, l’obra i l’entorn polític i artístic d’un psiquiatre que va renovar a fons les pràctiques mèdiques del seu temps i que va transmetre un llegat cultural innovador i sorprenent. Desconegut per a la majoria més enllà de la seva vinculació amb l’Institut Pere Mata, avui és una font d’inspiració a l’hora de planificar les polítiques de salut mental en moments de crisi.

Tosquelles va abordar l’arrel social de la malaltia mental i transformar la institució psiquiàtrica. Va dignificar la vida d’aquells que no comptaven, abandonats en manicomis i asils, alhora que denunciava les patologies del ciutadà normal sota l’Europa dels feixismes. A Sent Alban va obrir el sanatori a multitud de pràctiques artístiques per humanitzar la vida i afavorir el vincle social dels interns. Va ser pioner a l’hora d’introduir feines d’autogestió, comissions i clubs de malalts; formació per als cuidadors; experimentació amb teatre, cinema i escriptura; creació de periòdics murals i diaris interns, i tallers d’ergoteràpia.

Gràcies a ell, Sent Alban es va convertir en un refugi per a artistes d’avantguarda que convivien amb pacients, pagesos, monges, metges i infermeres. La mostra també aplega obres de Paul Éluard, Gérard Vulliamy, Tristan Tzara, Joan Miró, Antonin Artaud, Henri Michaux, Brassaï o Léon Schwarz-Abrys, així com instal·lacions interactives i peces de Mireia Sallarès, Alejandra Riera, Roger Bernat, Angela Melitopoulos, Maurizio Lazzarato i Perejaume.

L’exposició fa un itinerari cronològic per la vida metge reusenc. El seu testimoni oral acompanya el visitant mentre parla dels temes que li van interessar, com la pagesia, Stalin o la por que susciten els bojos, i es completa amb una extensa selecció de pel·lícules, materials històrics i documentals inèdits i objectes produïts pels seus pacients, procedents de la Col·lecció d’Art Brut de Lausana i d’altres fons particulars.

El projecte és fruit d’un procés d’investigació dels comissaris Carles Guerra i Joana Masó, la recerca de la qual ha estat finançada per la Fundació Mir-Puig i ha donat lloc a la publicació del volum Tosquelles. Curar les institucions (Arcàdia), reconegut amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Assaig, Humanitats i Història 2021.

L’entrada a l’exposició val 6 euros –4, si és reduïda– i podeu adquirir la vostra en aquest enllaç. L’accés es realitza per franges horàries, de dimarts a dissabte d’11 a 18.45 h i diumenge d’11 a 14.45 h. A partir de les 15 h, és gratuït amb reserva prèvia. Amb motiu de la inauguració, els dies 8, 9 i 10 d’abril es faran unes jornades de portes obertes amb inscripció obligatòria clicant aquí.

Data de publicació: Dimecres, 06 Abril 2022
  • Comparteix