Tornar

Imatge promocional de l'exposició La màscara no menteix, del CCCB

‘La màscara no menteix’, del Ku Kux Klan a Anonymous

El CCCB explica les raons de l’ocultació del rostre i en repassa els usos per part d’herois, guerrillers, criminals i societats secretes, fins arribar a la Covid-19.

Tot i que el seu origen es remunta al Neolític, l’ús de la màscara ha tingut una gran difusió amb finalitats diverses, des de la defensa de l’anonimat o la resistència cultural a la identificació, fins a l’exercici d’estratègies de terror per part dels estats o de grups incontrolats. De fet, el mon actual no es podria entendre sense màscares i emmascarats, i encara menys en el context actual en què una pandèmia ens ha obligat a viure darrera d'elles.

A partir de l’assaig Algunas cosas oscuras y peligrosas. El libro de la máscara y los enmascarados, de Servando Rocha –que n’és el comissari, juntament amb Jordi Costa–, aquesta exposició del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) proposa una història subterrània del darrer segle i mig. Entre els membres racistes del Ku Klux Klan i el grup feminista de punk Pussy Riot s’estén un repertori heterogeni de rostres emmascarats rere els quals s’amaga no només una identitat, sinó també l’origen d’alguns fenòmens que defineixen el nostre present, com les fake news, la conspiració o els mecanismes de control biopolític.

La mostra s’estructura en set àmbits que funcionen com a relats tancats, però connectats subterràniament per recurrències temàtiques i iconogràfiques reveladores. La màscara no menteix mai combina una àmplia selecció de material documental i recursos audiovisuals amb objectes que permeten entendre la polisèmia de la màscara (passamuntanyes zapatistes, caputxes de protestes, màscares de lluitadors mexicans, màscares antigàs o caretes folklòriques) i la singularitat dels diversos contextos polítics (amb objectes maçònics, pamflets activistes o armes).

Tot plegat s’acompanya de peces d’artistes com Félicien Rops, Lavinia Schulz, Leonora Carrington, Kati Horna, Marcel Janco, David Lloyd i Lourdes Grobet, entre d’altres, al costat de noves produccions artístiques fetes expressament per Nico Roig, Martí Riera i Onliyú, José Lázaro, Joaquín Santiago, Fernando González Viñas, Dostopos, May Pulgarín (Tropidelia), Las Migras de Abya Yala, Domestic Data Streamers, Antoni Hervàs, Beatriz Sánchez i Gitano del Futuro.

L’entrada a l’exposició té un cost de 6 euros. Els posseïdors de Carnet Jove o carnet de biblioteques, les  famílies nombroses i monoparentals, les persones jubilades i els menors de 25 anys en paguen 4, i és gratuïta per a les persones aturades, els Amics del CCCB, els jubilats amb Targeta Rosa, els menors de 12 anys i els posseïdors del carnet de discapacitat. Podeu comprar els vostres tiquets a les taquilles del CCCB o escollir el dia i la franja horària que preferiu en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 06 Desembre 2021
  • Comparteix