Tornar

Una imatge del cartell que anuncia el festival i que mostra una dona amb un vestit de colors vius i amb un mocador al cap asseguda somrient amb un fons de color vermell al darrere

Un centenar d'espectacles, en un Grec 2021 lluminós i optimista que mira a l'Àfrica

El Grec Festival de Barcelona es disposa a celebrar, del 27 de juny al 31 de juliol, una nova edició, lluminosa i optimista, formada per un centenar d'espectacles, les entrades per als quals es venen a partir del dijous, 6 de maig, a les 16 h. Carrer Robadors, dirigit per Julio Manrique, inaugura el festival.

Després d'una última edició, la del 2020, que va estar marcada per les circumstàncies generades per la covid-19, el Festival de Barcelona vol guanyar espai i visibilitat per a la cultura, i oferir-los a unes sales i companyies que han estat durament castigades per la crisi sanitària. És per això que gairebé la meitat de les propostes programades són coproduccions. La creació local, la dramatúrgia contemporània, els nous llenguatges i les propostes liderades per dones són eixos d'una programació que culmina el viatge al voltant del món que va emprendre el festival l'any 2017 prenent Àfrica i les seves cultures diverses com a font d'inspiració.

Quaranta espais de la ciutat seran escenaris d'un festival que inclourà, a més dels espectacles programats enguany, algunes propostes reprogramades que no es van poder veure el 2020. El Grec 2021 inclou, a més, gairebé una trentena d'activitats en vint espais més. 

Fugint dels estereotips

Una Àfrica vista sense tòpics i fugint del folklorisme pujarà als escenaris del Grec 2021 Festival de Barcelona, que centra l'atenció en el continent, però, especialment, en l'Àfrica barcelonina, representada tant pels africans que viuen a Catalunya com pels catalans i catalanes afrodescendents. Aquesta idea queda palesa en l'espectacle inaugural d'enguany, un Carrer Robadors que s'inspira en una novel·la de Mathias Enard protagonitzada per un jove de Tànger que s'instal·la en un pis del Raval i viu de prop els dies convulsos del 15M. Julio Manrique dirigeix un muntatge que ell mateix, amb els dramaturgs Sergi Pompermayer i Marc Artigau, ha adaptat a l'escena i que interpreta un repartiment en el qual no hi falten els joves intèrprets àrabs, en un reflex de part de la diversitat cultural barcelonina.

L'aposta decidida pel talent local del Grec 2021 no es contradirà en cap moment amb la perspectiva internacional d'un festival ple de grans noms de l'escena, la dansa, el circ i la música, tant africans o amb arrels africanes com europeus o d'altres procedències. Així, en la programació trobarem noms força coneguts com els de Peter Brook, Brett Bailey, Fatoumata Diawara, Serge Aimé Coulibaly, Gregory Maqoma, Germaine Acogny o el Groupe Acrobatique de Tanger, però també creadors i creadores que, malgrat firmar propostes especialment interessants, encara no són prou coneguts a casa nostra. Entre aquests últims, Mohamed El Khatib, Qudus Onikeku, Nadia Begrué, Junior Mthombeni, Nacera Belaza, Hotel Europa o Steven Cohen.

Amb creadors locals o d'altres procedències, Barcelona segueix sent protagonista en muntatges com el concert del Trio da Kali, que ofereix un espectacle creat per a la ciutat, una "experiència barcelonina" en la qual una formació representant d'antigues nissagues de griots dialoga amb artistes catalans; el muntatge Dale Recuerdos XXXVI (Je pense à vous) de La compagnie des Hommes, creat amb migrants africans de primera generació que avui ja són barcelonins i barcelonines que expliquen la seva experiència des d'un escenari; la proposta de treball amb artistes locals del creador de Lagos Qudus Onikeku Afropolis; o les creacions barcelonines de grans talents europeus com Jan Lauwers o Rimini Protokoll.

En l'apartat Grec Ciutat del festival, trobarem també la mirada africana en produccions que van des d'Annobón (basat en una novel·la de l'equatoguineà resident a Catalunya Juan Tomás Ávila Laurel) fins a Parole due, d'Odile Sankara, o Combat de negre i de gossos, a més d'obres protagonitzades per persones africanes i afrodescendents que es reposen al festival com No es país para negras, El percusionista o P.A.U. (Paisatges als ulls).

Activitats i cinema

Una extensa oferta d'Activitats de l'espectador acompanyarà el programa d'espectacles, amb iniciatives estimulants com el cicle de debats pensat per Tania Adam Creació, colonialitat i racisme, a més d'un seguit de programes que s'emetran per la Xarxa de Ràdios Comunitàries i que posaran l'accent en els sons africans més joves que es produeixen avui a la ciutat. 

El cinema tindrà igualment un espai en la programació amb el cicle que la Filmoteca dedica al director Peter Brook coincidint amb la presentació al Grec 2021 del seu espectacle Tempest Project, amb el festival de cinema africà Wallay! i amb les pel·lícules i concerts que formen la programació de Sala Montjuïc.

La programació d'enguany ofereix un fort protagonisme a les companyies catalanes, amb coproduccions com les que ens presenten Sixto Paz, Les Impuxibles, Indi Gest, GN|MC (Guy Nader i Maria Campos), el Circ d'Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris, Rhum & Cia, Quim Girón i Moon Ribas, la Companyia de circ "eia", Antes Collado, La Peleona, Xavier Bobés i Enric Montefusco, LAminimAL, T de Teatre, Iniciativa Sexual Femenina, Park Keito o Emília Gargot, entre moltes altres. 

S'afegeixen a la llista companyies que aposten pels espectacles per a tots els públics, com ara La Petita Malumaluga, Zum-Zum Teatre, Teatre al detall o les bandes musicals Xiula i The Penguins. En l'apartat musical, a més, el Teatre Grec acollirà grans artistes i formacions que mai no havien tocat al recinte, com Sopa de Cabra, Love of LesbianRodrigo Cuevas.

Les dones, protagonistes

La programació del Grec 2021 inclou un gran nombre de propostes protagonitzades i liderades per dones procedents de les escenes més diverses (música, teatre, circ, dansa...), entre les quals Angelica Liddell, María Pagés, Buika, Sílvia Ferrando, Queralt Riera, Virgínia Sánchez, Silvia Batet, Pepa Plana, Ada Vilaró, Marta Galán Sala, Juana Dolores o Sol Picó. Cal destacar el cicle d'espectacles híbrids Escenes: dones i creació que programa l'Auditori i que protagonitzen Marina Herlop, Tanit Plana i Alba Pujol, a més d'un cicle de concerts titulat Veus al BARTS que posa el focus en les veus femenines i porta a la sala del Paral·lel artistes que van des de The Sey Sisters fins a les Tarta Relena, passant per Lídia Pujol, a més de dos projectes musicals internacionals: Bokanté i Imany.

Els museus i altres grans equipaments culturals de la ciutat seran igualment escenari de muntatges com els que integren el cicle Creació i museus i alguns altres que en van formar part en anys anteriors i que ara aprofundeixen les seves recerques escèniques, com els que ens proposen Ferran Utzet i el col·lectiu Azkona&Toloza, a més d'una proposta en procés de creació que munta al MACBA El Conde de Torrefiel. També són escenaris del festival espais com el Teatre Nacional de Catalunya, el Palau de la Música el CCCB o el Museu Nacional d'Art de Catalunya on haureu d'entrar tots sols a veure la sorprenent instal·lació Guilty landscapes, de Dries Verhoeven

Espectacles reprogramats

Les circumstàncies especials en què es va desenvolupar el Grec 2020 van fer que alguns espectacles s'haguessin d'ajornar fins aquesta edició. És el cas de La casa de los espíritus, dirigida per Carme Portaceli; de Pedro Páramo, dirigida per Mario Gas; de La gavina, d’Àlex Rigola o de L’habitació blanca, un text de Josep Maria Miró que dirigeix Lautaro Perotti. També veurem enguany, finalment, Género imposible, una experiència d'hibridació de Sílvia Pérez Cruz amb direcció de Pablo Messiez o Una galaxia de luciérnagas, d’Aina Tur

Igualment, es va anunciar l'any passat una nova creació del director de teatre visual Dimitris Papaioannou, que ara ja té títol, Transverse orientation, i que forma part d'una gran gira mundial. I sí, finalment, la gran Omara Portuondo oferirà un concert a la ciutat envoltada de bons amics i amigues. Ella és una de les veus més experimentades de la Cuba actual, de la mateixa manera que Cimafunk i els seus sons explosius representen la cara més jove i alternativa de l'illa.

En l'edició d'enguany del festival encara estaran vigents protocols sanitaris que limitaran els aforaments, tot i que falta saber quines seran les condicions aquest estiu. D'aquí que, de moment, es posi a la venda el 50 per cent de l'aforament disponible, amb la intenció de poder incrementar la xifra fins al 70 per cent, si és possible. Igualment, es mantindran vigents les regulacions d'accessos als espais de representació, que s'adaptaran en tot cas a les circumstàncies del moment.

Per a més informació sobre el Grec 2021 Festival de Barcelona, consulteu el web del festival, on també podreu comprar entrades per als espectacles programats, a partir de les 16 h del dijous, 6 de maig.

Data de publicació: Dimarts, 04 maig 2021
  • Comparteix