Tornar

Imatge d'una de les gàrgoles de la catedral de Barcelona

Històries i llegendes medievals

El Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx organitza una sortida guiada pels carrers i places del barri Gòtic.

El 29 de setembre a les 19 h, el Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx organitza un itinerari a peu pel barri Gòtic per conèixer el seu patrimoni i les històries i llegendes que l’envolten. El punt de partida serà l’escalineta de la catedral, davant de la Pia Almoina.

El temple es va construir entre els segles XIII i XV al mateix indret on hi havia hagut una catedral romànica consagrada l’any 1058, i encara abans una basílica paleocristiana. La catedral està dedicada a la Santa Creu, la seva advocació principal, i a santa Eulàlia, patrona de Barcelona. A més de poc habitual, la primera de les dedicacions és una de les més antigues del món cristià i probablement es remunta a mitjan segle VII, mentre que la veneració de la santa es va instituir el 877, quan el bisbe Frodoí va localitzar les seves restes i les va traslladar solemnement a la catedral.

Al seu voltant s’estén el barri Gòtic, una denominació que associa aquest estil arquitectònic a l’època de màxima esplendor de la ciutat medieval, abocada al comerç marítim, i de la Corona d’Aragó. El cardo i el decumanus romans són els eixos d’urbanització històrics en la seva part més alta, l’antic mont Tàber, que estava emmurallat. L’actual plaça de Sant Jaume, on es troben el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament, ocupa el lloc aproximat del Fòrum de Barcino. En aquest entorn es troben altres edificis de les principals institucions de govern, com el Palau Reial, el Palau del Lloctinent, i hi havia hagut el Castell del Veguer i la Taula de Canvi.

La sortida guiada serà conduïda per l’historiador, divulgador i escriptor Jorge Pisa. L’activitat té una durada aproximada de dues hores, costa 10,65 euros per persona i us hi podeu apuntar clicant aquí.

Data de publicació: Dimecres, 21 Setembre 2022
  • Comparteix