Tornar

Fotografia del Laberint d'Horta

Un jardí-museu amb dues ànimes

El Centre Cívic Pere Pruna proposa un passeig al Laberint d’Horta per descobrir l’amor neoclàssic i la mort d'inspiració romàntica.

El 2 de juliol, el Centre Cívic Pere Pruna organitza la sortida guiada Laberint de passions al parc del Laberint d’Horta a càrrec de Meritxell Carreres, de l’empresa Adaptam BCN.

El recinte inclou el jardí més antic que es conserva a la ciutat. Va néixer el 1791 com un jardí neoclàssic i es va acabar com a jardí romàntic el 1853.

El parc ocupa els terrenys d’una finca de Joan Antoni Desvalls, marquès de Llupià, del Poal i d’Alfarràs, un home molt il·lustrat que va encarregar l’obra al jardiner i paisatgista Domenico Bagutti, que va treballar-hi fins al 1808. Les obres va ser executades pel mestre Jaume Valls i el seu fill Andreu, mentre que el jardiner francès Joseph Delvalet es va cuidar de les plantacions.

La família Desvalls va mantenir la propietat de la finca fins al 1971, quan va esdevenir pública. El 1994 se’n va fer una restauració en profunditat per adaptar-lo a la categoria de jardí-museu.

La visita comença a la porta xinesa –únic vestigi d’un jardí oriental anterior– i continua pel jardí dels Boixos, des d’on surten els camins que porten als templets d’Ariadna i Dànae, al jardí domèstic i també al jardí romàntic, que ocupa el flanc esquerre del parc. De fet, el jardí consta de tres nivells, corresponents a les etapes de creixement del parc. A la terrassa inferior hi ha el laberint. A la intermèdia hi ha els dos pavellons classicitzants. I la part superior està ocupada pel pavelló neoclàssic dedicat a les nou muses i un estany.

El recorregut segueix un discurs museogràfic que va de la natura domesticada a la natura salvatge. La passejada contraposa la simetria, l’art topiària i la jardineria regular del neoclassicisme, amb columnes, escultures mitològiques, fonts i brolladors, d’una banda, al so de l’aigua en llibertat i un jardí més selvàtic i ombrívol amb entapissats d’heura, una disposició arbòria irregular de teixos, pins, plàtans i til·lers, i fins i tot un fals cementiri.

La visita guiada al parc del Laberint d’Horta és gratuïta, però cal inscriure-s’hi prèviament en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 24 Juny 2022
  • Comparteix