Tornar

Imatge de la programació de les activitats trimestrals de la Societat Flamenca El Dorado, obra de Nora Ancarola

Flamenc a raig

El Centre Cívic Sandaru acull un programa trimestral de música i dansa impulsat per la Societat Flamenca El Dorado.

Aquest trimestre, el Centre Cívic Sandaru s’omplirà de música i dansa flamenca. El cicle Dorado presenta portarà a escena artistes com Morenito Hijo, María Moreno o Pablo Martín Caminero.

Per anar obrint boca, el 27 de gener l’antropòleg Rafael Cáceres pronunciarà la conferència Història cultural del flamenco. El barbero y la guitarra en què analitzarà les vinculacions d’aquest art a certs oficis –com el de barber–, formes de vida, tipus socials i subcultures populars. Cáceres posarà en relleu la continuïtat del món dels jaques i rufians de l’hampa andalús del segle XVII –amb mescladissa de moriscos, negres i gitanos–, el majismo dieciochesco i l’estètica flamenca que quallarà en el XIX. La xerrada també parlarà dels gèneres de ball i música anteriors al flamenc, de la interrelació d’elements populars i cultes com l'òpera, i de la pèrdua de centralitat del ball en detriment del cante. L'entrada és gratuïta i oberta a tothom.

El 10 de febrer hi actuaran les cantaoras Anna Colom i Ana Brenes i la guitarrista Isabelle Laudenbach. Colom va acompanyar Rosalía a la gira d’El mal querer i té el seu propi espectacle, Cayana. Brenes també prepara un projecte personal, Camino, amb el guitarrista Toni Abellán. La cantaora va ser nomenada Flamenca de l’any el 2019 i va ser becada el 2020 per la fundació Christina Heeren de Sevilla. Per la seva part, Laudenbach acaba de presentar el seu segon treball amb Isabel Vinardell, Dïeresis, i segueix col·laborant amb Maria Rodés.

El 24 de febrer, recolliran el testimoni Morenito Hijo (cante) i José del Tomate (guitarra). El primer és fill de Morenito de Illora i nét de Juan Montoya. Després de passar pel Tablao Flamenco Cordobés de Barcelona, acompanya als balladors David Morales i El Pipa. José del Tomate és fill de Tomatito i besnet de Miguel Fernández Cortés. El 2018 va publicar Plaza Vieja, on es reconeix la influència del seu oncle el Niño Miguel, de Sabicas i de Paco de Lucía.

El cicle s’allargarà durant el mes de març amb les actuacions del guitarrista barceloní José Luis Montón (el dia 3); de la bailaora gaditana María Moreno, el guitarrista Juan Requena i el percussionista Manu Masaedo (el dia 22), i del contrabaixista basc Pablo Martín Caminero, el pianista Moisés P. Sánchez i el percussionista Paquito González (el dia 31). El trio hi presentarà el disc Al Toque, una selecció de nou grans obres escrites per a guitarra flamenca.

Data de publicació: Divendres, 21 Gener 2022
  • Comparteix