Tornar

Fotografia dels protagonistes de la pel·lícula

L’atracció del costat fosc

Pantalla Barcelona projecta Las leyes de la frontera, una recreació idealitzada i romàntica del cinema quinqui.

Aquest hivern, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) estrena la novena edició del cicle Pantalla Barcelona per acostar el cinema als barris a través del passi de nou pel·lícules produïdes a Catalunya en onze centres cívics. La nova cartellera posa el focus en la ciutat, amb una mirada crítica i social.

L’1 de febrer es projectarà a la sala polivalent del Centre Cívic Vil·la Florida Las leyes de la frontera, una pel·lícula del crític i cineasta mallorquí Daniel Monzón (Palma, 1968) que recupera l’esperit i l’estètica del cinema quinqui de finals del 70 i principis dels anys 80, amb títols com Deprisa, deprisa, de Carlos Saura; Navajeros, Colegas i El Pico, d’Eloy de la Iglesia, o Perros callejeros, Los últimos golpes de El Torete, Perras callejeras i Yo, el Vaquilla, de José Antonio De la Loma. Es dona la circumstància que el director de fotografia d’aquesta darrera cinta, Carles Gusi, també fa aquesta feina a Las leyes de la frontera.

El film es basa en la novel·la homònima de Javier Cercas, que recrea l’ambient que es respirava a Girona el 1978: una ciutat que vivia dues realitats, la de les classes mitjanes i la de les barraques de l’altra banda del riu. Com escriu Àlex Montoya a El Nacional, “una donava l’esquena a l’altra” i “l’altra mirava de sobreviure com fos, també a punta de pistola o de navalla”.

A Las leyes de la frontera, el director de Celda 211 (2009) i El Niño (2014) explica la història de Nacho el Gafitas (Marcos Ruiz), un noi de 17 anys que canvia les bones notes per les males companyies, atrapat pel magnetisme de dos joves delinqüents, en Zarco (Chechu Salgado) i la Tere (Begoña Vargas), que l’impliquen en una cursa imparable de furts, robatoris i atracaments.

Rodada, a més de Girona, a Manresa, Montblanc i la costa del Garraf, la pel·lícula ha recollit cinc premis Goya: millor guió adaptat per a Jorge Guerricaechevarría, millor actor revelació per a Chechu Salgado, millor maquillatge i perruqueria, millor direcció artística i millor vestuari. Nominada a tretze premis Gaudí, l’Acadèmia del Cinema Català ha refrendat els tres últims reconeixements: millor maquillatge i perruqueria per a Sarai Rodríguez, Nacho Díaz i Benjamín Pérez, millor direcció artística per a Balter Ballart i millor vestuari per a Vinyet Escobar.

L’entrada és gratuïta, però l’aforament és limitat i cal fer reserva prèvia a través d’aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 27 Gener 2023
  • Comparteix