Tornar

Un racó de l'univers

De Vil·la Urània a l’univers

Aquest desembre, l’equipament organitza activitats de divulgació online sobre sismologia, astronomia i ciència ciutadana.

El Centre Cívic Vil·la Urània és en si mateix un homenatge a qui hi va viure a principis del segle passat, el cèlebre científic i divulgador Josep Comas i Solà. Des de la seva antiga residència ubicada a l’actual carrer de Saragossa, Comas i Solà va realitzar rellevants aportacions a l’estudi del cosmos i altres ciències que també va saber apropar a la societat gràcies a les seves habilitats comunicatives. Convertida en equipament de barri, la Vil·la Urània pren avui el relleu del vessant divulgador d'aquesta figura clau de l'astronomia catalana a través d’un ampli programa d’activitats científiques per a tots els públics.

Una de les propostes per a aquest desembre gira precisament al voltant de la figura de Josep Comas i Solà. El 17 de desembre és el 152 aniversari del seu naixement i el mateix dia a la tarda, el Centre Cívic ha organitzat una xerrada en línia a càrrec de Maria Teresa Merino, sismòloga de l’Observatori Fabra, del qual Comas i Solà en fou director. La xerrada se centrarà en les contribucions del científic a la sismologia, faceta per la qual potser és menys conegut però no menys important.

Un dia abans, el 16 de desembre, una altra xerrada online combina astronomia amb art i història. El físic i arqueòleg Xavier Bohigas ens portarà de viatge a la prehistòria per parlar-nos de la relació entre la cultura megalítica i els astres. Nombrosos estudis han trobat un patró en l’orientació de molts dòlmens, menhirs i altres monuments cap a determinats objectes celestes. A la xerrada es donaran a conèixer evidències que apunten a una intencionalitat dels nostres avantpassats per vincular aquestes obres amb els moviments del Sol, la Lluna o altres esdeveniments astronòmics.

Una tercera proposta d’aquest desembre s’orienta a investigadors, investigadores i entitats amb interès per crear un projecte de ciència ciutadana. El 9 de desembre, en Raül Torán, de l’Institut de Salut Global de Barcelona i l’Associació Catalana de Comunicació Científica, farà un taller virtual sobre l’anomenada ciència ciutadana, aquella recerca científica que compta amb la implicació activa de persones no especialitzades en algun dels seus processos: el plantejament d’hipòtesis, el disseny experimental, la presa de mostres... Molts investigadors i investigadores recorren a aquest model de recerca participativa que permet estendre l’abast i el coneixement científic a la ciutadania i trobar solucions de manera conjunta. Al taller es revelaran les claus per a l’èxit d’un projecte de ciència ciutadana.

Més informació al web de Vil·la Urània.

 

Data de publicació: Dimecres, 02 Desembre 2020
  • Comparteix