Tornar

Fotografia de les vies del tren, al descobert, al seu pas per la ciutat de Barcelona

Memòria sonora de Barcelona

La Casa Elizalde recrea l’evolució del brogit urbà al llarg del segle XX a través d’imatges antigues i les obres de quatre artistes.  

L’espai Montserrat Roig del Centre Cultural Casa Elizalde acull fins al 22 de juliol l’exposició Desconcert. Ciutat, soroll i màquina 1890-1990, comissariada per Alexandra Laudo.

Com diu la seva curadora, resulta relativament senzill reconstruir l’evolució històrica i imaginari urbà de la ciutat a través de fotografies, filmacions i altres documents visuals que reflecteixen els canvis en l’entorn i la vida quotidiana al llarg del temps. Per contra, resulta força més difícil evocar l’evolució dels sons i els sorolls de la ciutat.

Certament, la memòria històrica de les ciutats es conforma en gran part a partir de referències visuals, i menys des del registre de la sonoritat. Tanmateix, les imatges també poden suggerir la dimensió sonora dels llocs i les situacions que documenten.

Desconcert. Ciutat, soroll i màquina, 1890-1990 és una exposició construïda com una partitura, a partir d’una selecció de fotografies i filmacions procedents del fons fotogràfic Finestres de la memòria que impulsa la mateixa Casa Elizalde.

La mostra proposa un exercici sinestèsic: imaginar, a partir de documents visuals, la història sonora de l’Eixample i de Barcelona al llarg del segle passat, especialment la vinculada als sons i els sorolls generats per les màquines i aparells que van aparèixer a l’espai públic i a l’entorn domèstic i van transformar el paisatge sonor de la societat barcelonina: automòbils, tramvies, maquinària industrial, ràdios, televisors i telèfons, entre molts d’altres.

En el projecte, hi participen quatre artistes contemporanis –Eulàlia Garcia Valls, Laura Ginès, Martí Madaula Esquirol i Xavi Rodríguez Martín–, cadascun dels quals ha realitzat una obra nova a partir d’alguna de les imatges incloses a l’exposició. Les seves creacions dialoguen amb les fotografies i es presenten a diferents ubicacions de la Casa Elizalde i del barri. El 15 de juny a les 19 h s’hi farà una visita comentada a càrrec de la comissària i d’alguns dels autors. L’activitat és gratuïta, però cal apuntar-s’hi abans clicant aquí.  

A més, el 29 de juny a les 19 h hi tindrà lloc la conferència Ciutat, soroll, veus i màquines. El règim sonor de Barcelona als segles XIX i XX, a càrrec del músic i professor d’etnomusicologia Jaume Ayats. L’entrada és lliure, amb aforament limitat, per la qual cosa heu de fer reserva lloc prèviament en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 26 maig 2022
  • Comparteix