Tornar

Fotografia del pati d'accés al Palau Requesens, amb la galeria gòtica de la primera planta
Vista de la façana posterior del Palau Requesens, des de la plaça d'Emili Vilanova

El palau més gran de la Barcelona medieval

Diversos centres cívics de la ciutat programen un itinerari per conèixer el Palau Requesens i el seu entorn.

L’1 de desembre, quatre centres cívics de la ciutat –Ateneu Fort Pienc, Casa Elizalde, Casa Golferichs i Urgell– organitzen un itinerari guiat pel professor Marc Jobani per conèixer el Palau Requesens i el barri Gòtic. La visita, de tres hores de durada, servirà per descobrir el paper que la Reial Acadèmia de Bones Lletres va exercir a l’hora de salvaguardar el patrimoni arquitectònic que amenaçava de desaparèixer amb l’obertura de la Via Laietana, coincidint amb les obres i la remodelació urbana associades a l’Exposició Universal de 1929.

El Palau Requesens –dit també de la comtessa de Palamós– és un monument protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) situat vora l’església de Sant Just. L’edifici va ser construït al segle XIII damunt la muralla romana, si bé les reformes posteriors –dels segles XVI i XVII– li van conferir l’actual aparença gòtica i el van convertir en el palau privat més gran de la Barcelona medieval.

Actualment és la seu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i alberga la Galeria de Catalans Il·lustres: una col·lecció de retrats creada per l’Ajuntament de Barcelona el 1871. L’Acadèmia, al seu torn, va ser fundada el 1729 com a societat literària pels intel·lectuals de la noblesa barcelonina en un moment en què la Universitat de Barcelona havia estat transferida a Cervera per disposició del rei Felip V.

L'entrada al palau es troba situada al carrer del Bisbe Caçador. S’hi accedeix a través d’un pati amb una escala que condueix a la planta noble, precedida d’una llotja gòtica. A dins hi ha el saló de sessions, la sala d’actes i el despatx del president de l’Acadèmia, ubicat a l’interior d’una torre romana. A la planta baixa hi ha el Tinellet –una estança que recorda el Saló del Tinell, però més menuda– i a l’extrem nord del conjunt trobem un altre pati amb arbres, un estany i una arqueria d’estil neoclàssic.

La sortida val 15,97 euros i podeu fer la vostra reserva clicant en qualsevol dels enllaços dels centres cívics que l’han programada.

Data de publicació: Dimarts, 22 novembre 2022
  • Comparteix