Tornar

Un dibuix que mostra una filera de perruquers tallant-se el cabell

"Cercle de perruquers" o l’efecte pervers de les retallades

L'equip Llobet-Pons us mostrarà el dissabte, 22 d'octubre, al MACBA les conseqüències de les retallades a l'acció Cercle de perruquers. Aneu amb compte, que no us prenguin el pèl.

És una nova activitat del cicle MACBA es viu, que demostra un cop més que un espai artístic com un museu no és només un simple contenidor de peces per visitar, sinó que pot acollir i propiciar formes de creació artística noves, sorprenents i, de vegades, fins i tot radicals.

Tan radicals com unes bones retallades... No és broma. Jasmina Llobet i Luis Fernández Pons treballen junts a Barcelona des de l'any 2002, protagonitzant i inventant experiències artístiques de diversos tipus. La que veureu dissabte, té molt a veure amb l'última crisi econòmica i, concretament, amb unes retallades que s'han convertit en omnipresents.

I és que, esclar, les tisores es van convertir en símbol de les retallades en l'ensenyament, la sanitat o tants d'altres serveis. I ara, Llobet i Fernández Pons prenen aquest mateix objecte amb tota la seva càrrega simbòlica i el fan protagonista d'una acció que, segons adverteixen els organitzadors, "afectarà directament els cabells dels participants".

És un intent de fer-nos pensar en les conseqüències de les nostres accions i en el que provoquen, sovint amb un efecte dòmino, aquestes retallades sobre les quals parlàvem i que, a força de limitar la despesa en ensenyament o en salut, acaben per afectar negativament el conjunt del sistema.

Perquè cada peça té relació amb l'anterior i si cau una... cau la següent. Ho demostren gràficament els dos artistes, que per a la seva acció crearan una filera de perruquers que es col·locaran en rotllana. Cadascun dels perruquers tallarà el cabell al perruquer que té al davant, mentre el que és darrere seu li tallarà a ell.

Com s'acabarà això? Doncs segurament amb una pila de perruquers amb el cabell més curt que quan van entrar al MACBA i amb un cercle de cabells dipositat al terra del recinte. Perquè les restes de la performance romandran visibles fins que els visitants comencin a trepitjar el cercle de cabells o bufi el vent, provocant així la total i completa desaparició de l'obra.

Data de publicació: Divendres, 21 Octubre 2016
  • Comparteix