Tornar

Visions de la ciència

El nostre cervell, aquest gran desconegut

Un cicle de Visions de la Ciència sobre el coneixement actual al voltant de l’òrgan més complex del nostre cos.

L’Univers és immens i molt difícil d’estudiar. Gràcies a la ciència hem respost grans preguntes sobre el cosmos, però tot i així encara hi ha un munt de misteris que se’ns resisteixen. Malgrat tot, molts científics i científiques afirmen que encara hi ha una cosa molt més complexa i difícil de comprendre que l’Univers. I la tenim ben a prop, de fet, és un òrgan ubicat a l’interior del nostre cap: el cervell. Per conèixer el gran desafiament que representa entendre’l, les Biblioteques de Barcelona organitzen una edició del cicle Visions de la Ciència titulat El nostre cervell, aquest gran desconegut, els dilluns del 20 de gener al 9 de març.

El cervell és un sistema complex. Això significa que és un òrgan compost per un gran nombre d’elements individuals (les neurones) extremadament connectats i organitzats mitjançant les seves dendrites i axons que creen una sofisticada xarxa. Els sistemes complexos adquireixen propietats que no comparteixen les parts que els componen, com ara la consciència en el cas del cervell. A més, les neurones estableixen noves connexions a mida que el cervell (i la persona) aprèn, adquireix nous hàbits o percep nous estímuls de l’exterior. Per contra, perdem neurones o les seves connexions es debiliten quan el cervell envelleix, emmalalteix o degenera i, per tant, les seves funcions trontollen. Per tot plegat, estudiar tant l’estructura com les funcions del cervell esdevé una tasca increïblement complicada però de gran importància a l’hora de dissenyar tractaments, prevenir malalties i comprendre’ns millor com a persones.

Gràcies a la ciència hem après moltes coses sobre el cervell i n’aprendrem moltes més. Les xerrades d’aquest Visions de la Ciència, a càrrec de les investigadores i investigadors implicats en la seva recerca, us permetran tenir una aproximació als recents descobriments sobre aquest òrgan des de múltiples perspectives. Aprofiteu l’oportunitat per posar-vos al dia de la neurociència i aprofundir en qüestions com l’ictus, les addiccions, les emocions, la cognició, la salut mental, el mal de cap, per què dormim, quins hàbits beneficien el cervell o, fins i tot, cap on evolucionarà aquest òrgan en els éssers humans del futur.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 17 Gener 2020
  • Comparteix