Tornar

Visions de la Ciència

El nostre cervell, aquest gran desconegut

Aquest trimestre, un nou cicle de Visions de la Ciència dedica les seves xerrades a la recerca al voltant de l’òrgan que ens fa com som.

Hi ha qui diu que estudiar el cervell és més difícil i complex que comprendre com funciona l’univers. Sembla mentida que quelcom tan íntim i identitari com l’òrgan que ens permet pensar, sentir i relacionar-nos amb l’exterior ens amagui alhora tants secrets. Tanmateix, la neurociència està fent grans avenços en el seu estudi i per donar-ne a conèixer alguns, diverses Biblioteques de Barcelona acullen, els dilluns del 25 d’abril al 20 de juny, el cicle de xerrades Visions de la Ciència titulat El nostre cervell, aquest gran desconegut.

Coordinades per Marta Calsina, organitzades amb la col·laboració de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (l’IMIM) i pronunciades per professionals del mateix centre, les conferències ens revelen els últims descobriments sobre el cervell des de diverses perspectives: com funciona, la salut, les emocions, els ritmes circadiaris, les addiccions… Així, al llarg del cicle podreu descobrir què succeeix dins del cervell perquè puguem processar la informació, raonar, recordar o prendre decisions, quelcom que fem contínuament fins i tot sense adonar-nos-en. També comprendreu per què dormim i de quina manera aquest òrgan continua funcionant quan estem en fase de descans.

La relació del cervell amb la salut jugarà un paper important en el cicle, el qual us permetrà conèixer les causes de malalties com el mal de cap, l’ictus o les addiccions, així com l’impacte que la covid-19 i les mesures d’aïllament han tingut en la nostra salut mental. Aquestes xerrades, a més, divulgaran diversos hàbits per tal de prevenir aquestes malalties i els nous tractaments per combatre-les. D’entre aquests hàbits, l’alimentació i l’activitat física en són dos destacats, tant que centra el tema d’una altra xerrada que posarà en relleu la importància d’allò que mengem i l’exercici que practiquem a l’hora de prevenir la pèrdua de certes facultats com la memòria.

El cicle també ens endinsarà al cervell emocional. L’ansietat, l’alegria, el plaer, la por i la tristesa són emocions amb una funció biològica i social necessàries, i alhora amb una enorme influència en el nostre benestar. Una conferència abordarà les emocions des del punt de vista neurofisiològic, com i on es generen, i quines noves tècniques, com la neuroimatge, permeten estudiar-les.

Un complet cicle de xerrades per explorar l’òrgan de pensar des de totes les seves dimensions. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 22 Abril 2022
  • Comparteix