Tornar

Imatge microscòpica

Ciència, art i natura a Vil·la Urània

Diverses propostes de divulgació per a tots els públics durant la primera meitat de la tardor.

El Centre Cívic Vil·la Urània fou la residència des d’on un dels principals astrònoms i divulgadors del segle passat, en Josep Comas i Solà, va fer alguns dels seus descobriments més cèlebres. La història de l’edifici és la causa per la qual avui el centre cívic manté un vincle molt estret amb el món de la ciència. Nombroses persones i entitats relacionades amb la recerca i la divulgació omplen l’agenda d’activitats que apropen el coneixement científic, ambiental i tecnològic al veïnat del barri del Farró i d’altres indrets de Barcelona. Durant la primera meitat d’aquesta tardor, la ciència i la seva relació amb l’art i la natura són les protagonistes de la programació de l’equipament.

Per familiaritzar-se amb la vida d'en Josep Comas i Solà i la seva contribució a la ciència, els dissabtes 17 d’octubre i 28 de novembre, el centre organitza visites guiades a l'espai expositiu dedicat a l’astrònom. El dimecres 14 d’octubre, la Vil·la Urània acull un taller adreçat a totes aquelles persones amb interès a difondre la ciència. La sessió porta per títol Com fer un taller científic sense deixar-hi la pell i consisteix en una sessió pràctica plena de consells per aprendre a fer comprensibles coneixements que poden semblar complexos i transmetre’ls al públic adult, juvenil i infantil.

Dues sessions s’emmarquen en la temàtica ambiental. El dimecres 28 d’octubre, l’activitat Foc, sequera i plagues forestals repassarà l’evolució dels boscos de Catalunya durant els darrers anys. La sessió permetrà conèixer el creixement que ha experimentat la superfície forestal fins a assolir, avui, el 60% del territori català, i com el canvi climàtic planteja nous reptes en la gestió dels boscos per prevenir-los de possibles pertorbacions. El 4 de novembre, la taula rodona Barcelona a 3 bandes: l’aigua servirà per analitzar l’impacte del canvi global en els recursos hídrics que abasteixen la ciutat des del punt de vista científic, social i de gestió.

I l’11 de novembre, el taller pràctic Ciència i art convida a viure en primera persona l’estreta relació entre aquestes dues disciplines. Històricament, la ciència i les arts anaven de bracet, però la bretxa que s'ha obert entre el coneixement científic i humanístic al llarg de la història ha fet que tendim a percebre-les com coses independents. El taller permetrà veure que la ciència i l'art formen part d’un mateix tot.

Trobeu moltes més activitats al web de Vil·la Urània.

Data de publicació: Dimarts, 06 Octubre 2020
  • Comparteix