Tornar

La Pedrera

Ciència a la Pedrera

Una aproximació virtual a la recerca a través de debats, conferències, projectes innovadors i una fira internacional.

Entre els àmbits d’actuació de la Fundació Catalunya La Pedrera, la ciència ocupa un lloc destacat. Per tal de despertar les vocacions científiques, impulsar la recerca i acostar el coneixement a la societat, l’entitat compta amb diversos programes d’activitats, moltes de les quals es poden gaudir des de casa. La llista de reproducció Coneixement, educació i recerca recull nombrosos vídeos d’aquestes activitats, com les trobades de Ciència Afterwork i les Converses a la Pedrera. A les xarxes socials de l’entitat també es poden trobar propostes per al confinament, com la fira de recerca internacional en format virtual Science Zapping, que es pot seguir des del seu perfil d’Instagram.

Les sessions de Ciència Afterwork han comptat amb grans figures del coneixement com el físic austríac Günther Dissertori, que va repassar els descobriments més sorprenents de l’univers en totes les seves escales, des de les partícules fonamentals que formen la matèria a les grans distàncies còsmiques. També hi ha participat la botànica estatunidenca Joanne Chory, que va exposar la seva recerca innovadora sobre com les noves tècniques d’edició genètica permetrien incrementar la capacitat de les plantes per capturar diòxid de carboni, mitigar l’efecte hivernacle i combatre el canvi climàtic.

Així mateix, les Converses a la Pedrera han creat nombroses oportunitats de conèixer a personalitats de primera línia de la cultura, amb especial èmfasi en la ciència. Dins d’aquesta sèrie, el xef Yotam Ottolenghi ha conversat amb el gastrònom Toni Massanés sobre els reptes de l’alimentació i la cuina; el metge Siddhartha Mukherjee i la periodista Milagros Pérez Oliva han parlat de la recerca en cèl·lules mare i altres avenços de la ciència dels gens; la física Lisa Randall i l’astrofísic Eduard Salvador ens han posat al dia del coneixement al voltant de les partícules, la cosmologia i l’espai-temps; l’historiador i escriptor Yuval Noah Harari ha mirat cap al futur de la humanitat junt amb el físic i divulgador Jorge Wagensberg. La col·lecció de converses és àmplia.

A la llista de reproducció també hi trobareu un munt de vídeos del programa Barcelona International Youth Science Challenge, una iniciativa per promoure el talent científic entre estudiants de 16 a 18 anys a través d’idees creatives i innovadores. Podeu veure tots els vídeos, aquí.

I en el marc de la pandèmia per covid-19, la fundació ha organitzat la fira de recerca internacional Science Zapping a través del seu canal d’Instagram. Es tracta d’una posada en comú de projectes científics en format virtual que compta amb la participació de joves investigadors i investigadores, i estudiants des de batxillerat fins a doctorat. La fira ha programat per al 21 i 25 de maig les sessions de graus universitaris i màsters, i el 28 de maig i l’1 de juny serà el torn dels doctorats i postdoctorats. Que no se us passi!

 

Data de publicació: Dijous, 21 maig 2020
  • Comparteix