Tornar

La Terra

Ciència per salvar el planeta

La Residència d'Investigadors presenta un cicle de conferències sobre el nou coneixement per abordar els reptes ambientals d'aquest segle.

Potser no en som conscients, però la nostra supervivència com a espècie depèn de la salut de la Terra: l'aire que respirem, l'aigua que consumim, els aliments que mengem o fins i tot els medicaments que prenem existeixen gràcies a milions d'anys d'evolució geològica i biològica. Ara, l'equilibri terrestre trontolla a causa de l'accelerat canvi global perpetrat per l'activitat de la nostra espècie, la humana. Per ampliar la consciència ambiental i conèixer quines solucions tenim, la Residència d'Investigadors acull SOS! Aquí la Terra, un cicle de xerrades sobre com la ciència està abordant els desafiaments i reptes del canvi global. Les conferències tenen lloc a la seva seu cada dilluns fins al 28 de març, encara que també s'emetran per streaming.

El 7 de febrer, la xerrada ens explicarà com la física pot ajudar a entendre la pandèmia de covid-19. Pere Masjuan, de l'Institut de Física d'Altes Energies, destacarà la utilitat d'eines comunes en la física de partícules i la cosmologia per estudiar la dinàmica de propagació del coronavirus. Federico Dattila, de l'Institut Català de Recerca Química, desvetllarà el 14 de febrer un mètode per retirar diòxid de carboni de l'atmosfera que podria contribuir a mitigar l'escalfament global. El dia 21 de febrer, la investigadora de l'Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària Maite Martínez Eixarch donarà a conèixer l'impacte dels residus plàstics, en particular els microplàstics, a les basses del delta de l'Ebre. I per tancar el mes, el 28 de febrer, Xavier Otazu, investigador del Centre de Visió per Computador (CVC), se centrarà en el coneixement d'un problema de salut que afecta moltes persones, la migranya.

Les plantes conegudes com a males herbes tenen la capacitat d'adaptar-se als canvis dels usos del sòl. D’elles i de la seva resposta a les transformacions ambientals d'avui en parlarà, el 7 de març, el catedràtic en botànica de la Universitat de Lleida Jordi Recasens. La resta del mes, tres xerrades a càrrec del CVC ens endinsaran a l'abordatge de diversos problemes de salut humana i ambiental des de les noves tecnologies. Així, el 14 de març podrem conèixer les aplicacions de la intel·ligència artificial en el seguiment de pacients d'ictus i esclerosi múltiple de la mà d'Alicia Fornés; el 21 de març, Petia Redeva ens descobrirà com la visió per ordinador pot millorar la nostra salut i benestar; i per finalitzar el cicle, Coen Antens compartirà el 28 de març les claus d'un reciclatge intel·ligent per reduir l'impacte dels residus del nostre dia a dia.

Un programa per conèixer solucions al canvi global des de disciplines ben diverses. Tota la informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 27 Gener 2022
  • Comparteix