Tornar

Visions de la Ciència

La ciència també té història

Biblioteques de Barcelona ofereix unes noves Visions de la ciència per tractar moments del passat de la recerca i de les seves incerteses

Vivim una època on, més que mai, necessitem connectar amb el pensament crític que la ciència i la seva història ens ofereixen com cap altra disciplina. Un exemple clar d’aquest fet el trobem en la pandèmia de covid-19, amb què s’ha demostrat la importància del coneixement i el sentit crític per fer front als reptes de la societat. En aquesta línia, la xarxa de Biblioteques de Barcelona presenta un nou cicle de xerrades Visions de la ciència, els dilluns del 12 d’abril al 7 de juny, coordinat per Miquel Carandell i que compta amb la col·laboració de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica.

En aquestes xerrades es tractarà la història de diferents branques de la ciència. El mateix Miquel Carandell dirigirà una xerrada sobre paleoantropologia, on explicarà el debat i la controvèrsia al voltant de l’estudi de l’evolució humana a través dels casos més mediàtics, com són l’Homo erectus de Java, l’Australopithecus afarensis anomenada Lucy o les restes del jaciment d’Atapuerca. En aquestes Visions de la ciència també es descriuran els mètodes medievals basats en la ciència que s’utilitzaven per resoldre els crims més esfereïdors i misteriosos. Fins i tot, les persones participants, mitjançant casos de la història de la tecnologia, podran treure l'entrellat de l’etern dilema sobre si la tecnologia és una arma de doble tall o bé si és neutral i depèn de l’ús que se’n faci.

A més, al llarg d’aquest cicle podreu viatjar per la història de la física contemporània, reflexionar si les matemàtiques són eternes, descobrir el paper de la química des dels seus inicis i fer un recorregut per l’evolució de la psicoanàlisi, els museus i els zoològics. En definitiva, aquestes Visions de la ciència exploren la història de la ciència per intentar entendre-la tal com és, una activitat humana complexa i objectiva, però també plena de subjectivitats i incerteses.

Data de publicació: Dimarts, 06 Abril 2021
  • Comparteix