Tornar

Imatge promocional del cicle de cinema de l'oest

Un viatge pels èpics horitzons d'Amèrica

De John Huston a Quentin Tarantino, aquest estiu la Filmoteca ens mostra la gran diversitat del cinema de l'oest.

Els westerns són el principal gènere que defineix la indústria cinematogràfica dels Estats Units, una visió nostàlgica dels primers dies de la frontera d'aquest país, l'establerta entre la civilització i el món salvatge. És un dels més antics i perdurables, encara que la seva popularitat ha estat bastant irregular.

Ara, la Filmoteca de Catalunya ens proposa passar l'estiu visitant el món de l'oest gràcies al seu cicle Horitzons del western, tot un homenatge a aquest gènere amb una representativa recopilació de títols. De la seva època daurada a la crepuscular, de l'anomenat spaghetti western als títols més actuals, obtindrem una visió única gràcies a aquesta cuidada selecció, que repassa la seva història i evolució.

La seva època més prolífica va ser entre les dècades de 1930 i 1960 i, més recentment, en la dels 1990,  quan va haver-hi un ressorgiment. I ara sembla que està de retorn, tant a la televisió com als cinemes. Els remakes de pel·lícules modernes, com les dels germans Coen, són tot un homenatge als seus predecessors de mitjan segle XX.

Des del període del cinema mut a l'actualitat, la selecció és molt nombrosa i és difícil triar entre tants títols. Des de les seqüències de bestiar travessant un riu cabalós a Río Rojo (1948) de Howard Hawks (sens dubte, un dels grans westerns americans) fins a El hombre del Oeste (1958) d'Anthony Mann, que ens proposa un western reflexiu que analitza l'heroi del gènere, un vaquer que envelleix i cerca una vida pacífica i l'estabilitat sentimental, encara que finalment haurà d'enfrontar-se al seu passat. I ja, als anys 60, trobem mostres com El bueno, el feo y el malo (1966) de Sergio Leone protagonitzat per un dels rostres més representatius d'aquesta mena de cinema, Clint Eastwood. Es tracta d'un dels millors exponents de l'anomenat Spaguetti western. Creat i desenvolupat per directors italians, i rodat a Europa, en zones com Almería, va estar de moda pels volts dels 60 i 70.

Entre molts altres títols, i com un bon exemple de la recuperació del gènere, també s'ha programat Django desencadenado (2012) de Quentin Tarantino, que va recuperar, actualitzar i reinventar el western, sempre amb el toc particular d'aquest gran director.

Trobareu el llistat de títols i els horaris d'exhibició des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 20 juliol 2022
  • Comparteix