Tornar

Fotograma de la pel·lícula documental Fire of Love

Un gran amor volcànic

Fire of Love és una èpica història d'amor entre dos exploradors que van dedicar la seva vida a l'estudi científic.

Katia i Maurice Krafft van ser un matrimoni de vulcanòlegs i, alhora, cineastes. Els Krafft eren coneguts per l'exploració dels fenòmens relacionats amb els volcans i per les seves excel·lents fotografies dels actius, que destaquen per la seva gran bellesa. El seu treball va començar a final de la dècada de 1960 i va acabar el 1991, quan van morir a causa d'un flux piroclàstic a la muntanya Unzen del Japó, al costat d'un grup de 41 científics, bombers i periodistes.

Lamentant molt la seva pèrdua, Maurice Paul Krafft i Catherine Joséphine "Katia" Krafft, vulcanòlegs francesos alsacians que es van fer inseparables en el moment en què van descobrir que compartien la seva passió pel magma ardent, sabien els riscos associats a la seva feina i els van acceptar.

La seva unió i el treball conjunt no sols va produir una gran quantitat d'imatges sorprenents, sinó que la història de la seva vida és tota una invitació a qualsevol cineasta per explicar una història sobre l'amor, la passió, l'obsessió i el compromís.

I això és el que ens proposa Fire of Love, pel·lícula documental que ens acosta a la figura d'aquests dos vulcanòlegs. Dirigida i coescrita per Sara Dosa i narrada en la seva versió original per la cineasta, actriu i artista Miranda July, aquest títol, que vam poder veure al Docs Barcelona, es basa en la idea que tots dos eren cineastes itinerants, i els vincula a una llarga tradició d´altres naturalistes tan coneguts com Jacques Cousteau.

Amb un plantejament una mica romàntic, aquest títol celebra i consagra el mite dels Krafft: s'estimaven, estimaven els volcans i el seu destí, encara que desafortunat, entrava dins dels seus càlculs. De fet, Maurice sovint parlava de forma molt normal sobre la probabilitat de morir en l'erupció d'un volcà. 

Filmaven en 16mm i feien fotos a peu dels cràters. Mai s'havien vist unes imatges similars.

A partir de 200 hores de material d'arxiu inèdit i de les notes i escrits personals, ens apropem al fascinant univers d'aquests dos vulcanòlegs inclassificables. L'excepcional material d'arxiu ens descobreix una èpica història d'amor entre dos exploradors que van lliurar la seva vida a l'estudi pioner dels volcans.

Aquest títol documental es projecta a Barcelona als cinemes Renoir Floridablanca i Yelmo Cines Icaria.

Data de publicació: Divendres, 26 Agost 2022
  • Comparteix