Tornar

Un dibuix de Calder publicat en un diari mostra una psta de circ amb artistes i animals en plena actuació

El circ de filferro de Mont-roig del Camp

Una exposició fotogràfica i documental recrea la visita de l'escultor Alexander Calder a la masia familiar de Joan Miró.

Un dels genis de l'escultura del segle XX, Alexander Calder, va anar a visitar el pintor Joan Miró a la masia familiar de Mont-Roig del Camp l'any 1932 i va convertir els i les habitants d'aquell petit poblet en espectadors d'un fet artístic excepcional: una representació del Circ de Calder. Veureu com van acollir aquella creació d'avantguarda els habitants d'un petit llogarret de la comarca del Baix Camp a "De quan el circ de Calder va arribar a Mont-roig", una exposició amb imatges del fotògraf barceloní Joaquim Gomis.

Miró s'havia enamorat de Mont-roig del Camp des que, quan era jove, s'hi va haver d'instal·lar una temporada per recuperar-se d'una malaltia. Allà va decidir ser artista i allà va crear algunes de les primeres obres. Va romandre a Mas Miró, la casa familiar, durant llargues temporades i en cert moment va començar a passar els hiverns a París i els estius a Mont-roig. Va ser durant un d'aquells estius que va rebre la visita d'Alexander Calder.

Calder havia acabat d'estudiar enginyeria mecànica l'any 1919 i, de fet, fins a l'any 1925, quan era a Nova York, no va decidir convertir-se en artista. Fascinat pel circ, havia fet tot de dibuixos d'animals del zoo i havia retratat tot d'equilibristes masculins i femenines (a la foto, una imatge de Wiki Commons amb un dibuix de circ obra de Calder publicat en una pàgina publicitària de The National Police Gazette del 1925). Amb aquest bagatge, va tornar a París, on un comerciant li va suggerir que fes figures de joguina per vendre i mantenir-se. En veure les primeres, els amics del París artístic i bohemi li van suggerir que mostrés les seves figures en una exposició pública i que les fes totalment en filferro.

Va néixer així un famós circ de filferro (és especialment conegut a França i als EUA i actualment el té en propietat el Whitney Museum of American Art de Nova York, que conserva el circ i enregistraments de vídeo com aquest). Les figures que heu vist són les mateixes que van veure en acció, recreant una funció de circ, els i les habitants de Mont-roig del Camp, que possiblement no tenien ni idea que estaven vivint un moment especialíssim en la història de l'art del segle XX mentre contemplaven aquell americà amic de Miró manipulant cavalls de filferro, equilibristes, trapezistes i uns ferotges lleons.

Per sort, queda constància d'aquelles representacions. A l'Arxiu de la Fundació Miró, hi ha dipositada una publicació commemorativa que inclou un text del mateix Joan Miró i que ens descriu la representació.

El text serveix de columna vertebral d'una mostra que inclou materials i records d'èpoques diverses que fan referència a Calder, a Miró i a l'interès de Miró i també del fotògraf Joaquim Gomis per les formes d'entreteniment popular.

Si voleu saber més sobre una de les primeres (i més encisadores) obres d'Alexander Calder i conèixer la història d'unes representacions amb un segle d'història, veniu a veure l'exposició "De quan el circ de Calder va arribar a Mont-roig", però abans consulteu la informació al respecte al web de la Fundació Joan Miró.

 

Data de publicació: Dilluns, 17 Juny 2024
  • Comparteix