Tornar

Una imatge de l'espectacle de la companyia Yolanda Cortés amb els artistes mirant a càmera

'Ciutat Flamenco': més que un festival

Actuacions de grans artistes del gènere formen part del programa de l'edició número 29 de la cita, que enguany estrena un concurs de cante.

Per poc que us agradi el flamenc, reserveu a l'agenda el període que va del 20 al 29 de maig, ja que aquests dies Barcelona esdevindrà, gràcies al Taller de Músics, una capital del gènere en la qual no només es podrà gaudir del talent d'artistes innovadors, sinó que hi haurà trobades d'estudiosos del tema i, per primera vegada, un nou concurs de cante.

El Taller de Músics organitza una cita anual que, en aquesta ocasió, reparteix les mostres del millor cante i baile per Luz de Gas, l’Auditori, el Centre Artesà Tradicionàrius, el Tablao Flamenco Cordobés, el Tablao de Carmen, Casa Seat i l'Escuela José de la Vega.

Entre les novetats d'enguany, el I Concurs de Cante Ciutat Flamenco, que se celebrarà el 22 de maig al Tablao de Carmen. El concurs commemora els cent anys del I Concurso de Cante Jondo, que va ser convocat, entre altres, per Manuel de Falla, Joaquín Turina i Federico García Lorca el 1922 a l'Alhambra de Granada.

A Barcelona, veurem participar en el concurs grans artistes com els i les cantaores Lucía Leiva, Pablo Coronilla, El Salao i Victoria Romero, amb una actuació final del també membre del jurat Rafael de Utrera.

L'activitat del festival, però, haurà començat el divendres, 20 de maig a Casa Seat, on actuarà Naike Ponce presentant l'espectacle Vivir, una al·lusió a l'existència humana que parteix de les experiències de la mateixa artista.

El dissabte, 21, al Tablao Flamenco Cordobés, podrem veure Javier Valero al baile, un joveníssim i renovador artista que, a Flamenco interior, balla amb un vestit de flamenca amb farbalans. L'acompanya al cante Vicky Romero que, amb els seus músics, crea un espectacle que desplega davant del públic el ventall de sentiments que experimenta un artista. El mateix dissabte, a l'Escola José de la Vega, veurem un espectacle de cante i baile amb Miguel de la Tolea i Tuto Fernández.

Dimarts, 24, al Centre Artesà Tradicionàrius, la Cía. Yolanda Cortés ens presentarà l’espectacle Colmao (a la foto), que recrea un d'aquests establiments que, a l'Andalusia dels anys 40, eren un espai comercial, però també un punt de contacte per als amants del flamenc.

El grup de flamenc-jazz Los Aurora mostrarà al públic el seu espectacle La Balsa de la Medusa a Luz de Gas l'endemà, dimecres, 25 de maig, en una mostra de la fusió flamenca que els ha fet famosos. L'espectacle tindrà la participació dels innovadors bailaores Pol Jiménez i José Manuel Álvarez. També a Luz de Gas, el dijous 26, veurem ballar i recitar a la bailaora Fuensanta La Moneta, en un espectacle, Divino amor humano, amb molt a veure amb la poesia de Santa Teresa de Jesús i amb l'obra de García Lorca.

L'espectacle Caminos, del guitarrista Juan Gómez ‘Chicuelo’ (divendres, 27) omplirà Luz de Gas de tangos, alegrías, bulerías i granaínas. L'endemà, dissabte, 28, Suite de la Isla, un concert d'homenatge a l'enyorat cantaor José Monje Cruz ‘Camarón’ en el trenta aniversari de la seva mort, aplegarà a l'escenari de l'Auditori talents tan destacats com els de Chano Domínguez i Pedro el Granaíno.

I com a punt final de Ciutat FlamencoFlamenkbeat (diumenge, 29, al Tablao de Carmen). La cantant Alba Morena lliga aquí els sons electrònics més nous amb la tradició, en un espectacle en el qual també podrem veure Cristina López, Carmela Cristos, Marc López i Carlos Cuenca.

Masterclasses i la quarta edició del Congrés de Flamencologia i Pedagogia Flamenca (divendres, 27 i dissabte, 28) completen la programació de Ciutat Flamenco, una trobada anual que reivindica la cara més flamenca de la capital catalana.

Si voleu més informació sobre l'edició d'enguany de Ciutat Flamenco, consulteu el web d'aquesta cita amb el cante i el baile flamencs.

 

Data de publicació: Dimecres, 18 maig 2022
  • Comparteix