Tornar

Doble retrat de dos boxadors cara a cara i amb els guants posats
El cartell del cicle De Grec a Grec que anuncia les representacions

'El combat del segle' o les fronteres difuses entre l'èxit i el fracàs

Guanyador o perdedor? De vegades, és difícil saber-ho. Ens ho explica la dramaturga i directora Denise Duncan, que va recrear la història d'un boxador americà a la Barcelona del principi del segle XX. Del 20 d'octubre al 22 de novembre, a la Sala Beckett 

Denise Duncan és una autora catalana nascuda a Costa Rica que fa prop de vint anys que viu a Barcelona. Ha estudiat a l'Institut del Teatre, ha fet d'autora, actriu i directora i ha estat una de les cofundadores de la companyia La Pulpe Teatre. La seva trajectòria com a dramaturga va fer que, la temporada 2019-2020, fos l'autora resident de la Sala Beckett, on va donar forma a El combat del segle, el projecte que veurem ara i que forma part de l'edició de 2020 del Grec Festival de Barcelona. Com que el muntatge és un dels que no es van poder estrenar durant el festival a causa de la covid-19, ara es reprograma sota l'etiqueta De Grec a Grec, un cicle que perllonga el Grec durant l'any amb títols que no es van poder veure en el seu moment.

Queralt Albinyana, Alex Brendemühl, Armando Buika, Andrea Ros i Yolanda Sikara interpreten els personatges d'aquesta història, centrada en la figura de Jack Johnson, un boxador (real) que va ser el primer afroamericà a aconseguir el títol de campió mundial dels pesos pesants després d'un dur combat amb el seu rival, Jim Jeffries. Fugint del racisme i d'una sentència injusta, Johnson arriba a la Barcelona de principi del segle XX i, més concretament, a un cabaret de l'avinguda del Paral·lel on s'enfronta als fantasmes del seu passat. 

Jack va guanyar "el combat del segle" però ha pagat un preu molt alt que l'ha dut a l'altra banda del món. I, mentre amor i desig protagonitzen un combat paral·lel, el boxador es preguntarà on és la frontera entre l'èxit i el fracàs, i descobrirà que potser totes dues coses són aspectes diferents d'una mateixa realitat.

Una proposta escènica que ens submergeix en la humanitat dels personatges protagonistes i que té música de Marco Mezquida, pianista, improvisador i compositor menorquí que dirigeix la banda sonora enregistrada de l'espectacle, interpretada pel contrabaix de Manel Fortià i la bateria de Carlos Falanga.

Si voleu saber més sobre El combat del segle, consulteu aquest enllaç del Grec 2020 Festival de Barcelona o aquest altre de la Sala Beckett.

Data de publicació: Dilluns, 12 Octubre 2020
  • Comparteix