Tornar

El cartell d'enguany mostra una nena amb una mascareta que subjecta una llagosta davant la cara

Comença una Mercè que posa l'accent en la seguretat, la descentralització i el talent de casa

El tradicional Pregó de la Mercè, que enguany només es podrà seguir mitjançant betevé, obrirà el dimecres, 23 de setembre una edició de la Mercè diferent de les que hem viscut altres anys. Es perllongarà fins al diumenge, 27 de setembre, serà una de les més descentralitzades de la història i estarà plena d'artistes barcelonins i catalans.

La d'enguany serà una Mercè que es podrà viure de moltes maneres: participant en unes activitats que requereixen en tot cas reserva prèvia i assistint a espectacles o mostres de cultura tradicional sense gairebé ni moure's del districte o bé sintonitzant el televisor o connectant-se al web de la Mercè i les seves xarxes socials.

Tot, per fer una Mercè amb les màximes garanties sanitàries en el context que estem vivint a causa de la covid-19. Els espais on es programen actuacions es reparteixen pels deu districtes de la ciutat per evitar que la ciutadania hagi de fer grans desplaçaments, els col·lectius de cultura popular portaran gegants i capgrossos als barris i els recintes en els quals es programen concerts, espectacles o mostres tindran l'aforament limitat i el públic estarà assegut respectant en tot moment les distàncies de seguretat i portant la mascareta posada.

La Mercè en obert

Les limitacions d'aforament han fet imprescindible la reserva per assistir de manera presencial a un espectacle. Les reserves es formalitzen mitjançant el web de la Mercè i l'aplicació de mòbil de la Mercè 2020, assegurant sempre la traçabilitat dels usuaris de les localitats. Si ja teniu reserves per alguns dels concerts o espectacles programats a la Mercè 2020, podeu considerar-vos afortunats. Però si no voleu sortir de casa o si us heu quedat amb les ganes de veure el vostre artista preferit o de descobrir un espectacle d'un creador emergent o consagrat, no perdeu l'esperança: hi ha Mercè més enllà del món real. Ens referim a la possibilitat, enguany molt present, de veure part de les activitats de la festa, siguin concerts, espectacles o mostres tradicionals, gràcies a les emissions i el web de betevé. Aquesta emissora de televisió, mitjà de comunicació oficial de la Mercè, començarà retransmetent el Pregó de Jaume Mateu i Bullich (és a dir, el pallasso Tortell Poltrona) però, a partir d'aquí, us portarà al menjador de casa una pila d'activitats culturals i festives que us faran viure les celebracions de la manera més intensa. Igualment, el web de la Mercè i les xarxes socials faran arribar a la ciutadania molt material audiovisual sobre què està passant en els diversos espais d'actuació programats enguany. És el que es coneix com la Mercè en obert, una celebració virtual i sense limitacions on tothom, amb reserva i sense, hi té cabuda.

Tindreu així una bona mostra de les moltes activitats programades, que impliquen 35 espais pels quals passaran prop d'un centenar de grups musicals i 150 companyies de dansa, música, teatre, circ i, en general, arts de carrer, a més dels molts col·lectius de cultura popular de Barcelona. La gran majoria d'aquests artistes són barcelonins o catalans, ja que la Mercè d'enguany mira cap endins, se centra en el talent de casa i, en moments crítics per al sector com el que vivim, oferint per tant suport al teixit cultural local.

Fins i tot el moment final de la Mercè, el Piromusical, tindrà una combinació d'elements físics i virtuals. I és que, de fet, com cada any, es llançaran focs artificials en combinació amb una banda sonora creada a l'efecte, però aquest cop l'espectacle es farà més gran, ja que s'ha plantejat com un gran xou pirotècnic que es pugui veure des dels terrats, balcons i finestres de bona part de la ciutat. No hi haurà grans concentracions a l'avinguda de Maria Cristina, però els focs, enguany més potents i de més alçada que altres anys, es llançaran aquest cop des de quatre districtes diferents de Barcelona, cobrint de llum i colors el cel sobre els nostres caps. I la música? Sintonitzeu TV3 (o bé Catalunya Ràdio), perquè ells emetran per a tota la ciutat la música del Piromusical, que enguany està dedicat als barcelonins més grans, aquells qui han patit més intensament la pandèmia de la covid-19.

Per viure la Mercè intensament, sigui de manera presencial o virtual, repasseu la programació completa al web de la Mercè 2020, on també trobareu moltes activitats complementàries que formen l'apartat + Mercè.

Data de publicació: Dilluns, 21 Setembre 2020
  • Comparteix