Tornar

Imatge gràfica dels actes de commemoració del 150è aniversari de l'Edifici Històric de la UB

Un any molt especial per a la UB

La Universitat de Barcelona commemora el 150è aniversari del primer curs acadèmic a l'Edifici Històric.

L'octubre de l'any 1872 començava el primer curs acadèmic a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB), obra de l'arquitecte Elies Rogent i Amat (professor d'Antoni Gaudí). Fa, per tant, 150 anys. La UB no ha passat per alt el número rodó i ha preparat un any especial per celebrar l'aniversari, amb diverses activitats.

La primera tindrà lloc el 3 d'octubre, quan, en el decurs de l'acte d'inauguració del curs 2022-2023, es podran veure cinc escenes dedicades a la història de l'edifici. Es farà al Paranimf, com també el concert que es durà a terme el 20 del mateix mes a càrrec de l'orquestra i les corals de la UB. Portarà per títol 150 anys de música catalana.

El 10 de novembre l'Aula Magna acollirà la presentació del primer volum del Catàleg d'Art de la UB. I cinc dies més tard el doctor Jordi Casassas pronunciarà la conferència titulada El retorn de la Universitat a Barcelona, 1821-1872.

Crida a l'aportació de fotografies

Un dels actes centrals de la commemoració arribarà el mes de febrer de l'any vinent, quan s'inaugurarà l'exposició 150 aniversari. Per fer-la possible, i amb la voluntat que la celebració sigui el màxim de participativa, des de la UB s'ha fet una crida perquè tothom que ho vulgui aporti imatges de la vida dins de l'edifici, fotografies que formaran part de la mostra.

D'altra banda, també coincidint amb aquest curs especial s'ha restaurat la Torre del rellotge, que a partir d'ara quedarà oberta al públic i s'integrarà en el recorregut que es fa en les visites guiades habituals a l'Edifici Històric, i que evidentment aquest any també es duran a terme.

Una mica d'història

Les obres de l'Edifici Històric de la UB van iniciar-se el 1863, i ja el desembre del 1871 s'hi van impartir algunes classes, si bé en condicions molt precàries. De fet, la construcció no va finalitzar fins al 1891. La Universitat havia decidit traslladar-se al nou edifici a causa de la condició ruïnosa de l’antic convent del Carme, on s’havia instal·lat provisionalment el 1838. Enrere quedava el llarg període de desterrament de la Universitat a Cervera, iniciat el setembre de 1714. El curs 1872-1873 va suposar l’inici normalitzat de la docència i la recerca a l’Edifici Històric i l’assentament definitiu de la Universitat a la ciutat de Barcelona, fita que aquest any es vol recordar i commemorar.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 27 Setembre 2022
  • Comparteix