Tornar

Casa de l'Aigua

Conductes, dipòsits i comportes

Visites a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella per descobrir la història del subministrament d’aigua a Barcelona.

L’aigua és un bé imprescindible per a la vida. En una ciutat mediterrània com Barcelona, on les pluges solen ser intermitents i torrencials, i les sequeres dominen el període càlid, com ha estat possible garantir l’accés a l’aigua i conciliar-lo amb el creixement demogràfic en els seus moments de prosperitat? Els dies 9 i 23 de juliol i el 10 de setembre podeu trobar respostes a qüestions com aquestes amb les visites guiades Conductes, dipòsits i comportes a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella, un equipament municipal vinculat al Museu d’Història de Barcelona.

Una de les grans infraestructures més antigues de Barcelona és el Rec Comtal, el canal que va abastir d’aigua la ciutat des d’abans del segle XI i que prenia el relleu a l’antic aqüeducte romà de Montcada. El Rec Comtal va portar aigua des del riu Besòs fins al centre de Barcelona durant molt de temps i a principis del segle passat, en plena efervescència del modernisme, es va construir la planta de tractament de la Casa de l’Aigua de la Trinitat, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats d’abastiment i sanejament d’una ciutat que creixia imparable.

La Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella era el primer punt de la ciutat amb què es topava l’aigua procedent del Rec Comtal. En aquesta planta hi havia una estació elevadora que impulsava l’aigua fins al dipòsit de la veïna Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova, on era tractada i finalment enviada al nucli urbà per al seu consum. La visita guiada us permetrà descobrir en primera persona tot aquest procés i seguir el curs que feia l’aigua amb un itinerari a través del túnel existent sota l’avinguda de la Meridiana que us durà de la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella a la de la Trinitat Nova. Un viatge al passat entre un conjunt d’infraestructures que van funcionar fins a la dècada dels vuitanta.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 05 juliol 2022
  • Comparteix