Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Imatge de la conferència anual CAMOC Barcelona 2021

Museus de tot el món afronten plegats la seva renovació

https://www.barcelona.cat/museuhistoria/ca/patrimonis/els-espais-del-muhba/muhba-oliva-artesLa ciutat acull la conferència anual CAMOC Barcelona 2021, centrada en un canvi de model més sostenible, igualitari, integrador i participatiu.

Després de més d’un any de pandèmia mundial, el títol de la conferència anual CAMOC Barcelona 2021Connectar ciutats, connectar ciutadans. Cap a una sostenibilitat compartida– ha adquirit un nou significat. El canvi tecnològic accelerat pel confinament i la incertesa social i política posen en relleu la importància de les ciutats i les xarxes urbanes per al futur mundial.

Per això, l’International Committee for the Collections and Activities of Museums Of Cities (ICOM-CAMOC) i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) proposen tres dies de treball compartit –en sessions de matí i tarda– per reflexionar sobre les principals àrees d’una nova museologia urbana per al segle XXI. L’objectiu és passar del concepte de “museu de ciutat” al de “museu de la ciutadania”, basant-se en la recerca duta a terme en els camps de la història urbana, la gestió del patrimoni i la participació ciutadana.

Les jornades portaran, a Barcelona, especialistes de museus del cinc continents, des de Tòquio a la ciutat argentina de Córdoba, passant pel Vietnam, Melbourne, Nairobi, L’Havana, Sâo Paulo, Letònia, Sud-Àfrica, el Canadà, Bogotà, Estats Units, Cracòvia, Torí, Milà, Moscou, Sant Petersburg, el Caire, Sarajevo, Amsterdam, Berlín, Frankfurt i Lisboa.

La reinvenció dels museus de ciutat pot ser cabdal en la construcció d’un món democràtic amb més justícia social i més respecte pel planeta, ja que poden exercir un paper important com a institucions estratègiques de cohesió urbana, social i cultural, i també com a centres de coneixement per al desenvolupament local i la diversificació econòmica. Un dels reptes dels futurs museus de la ciutadania és configurar un eix descriptiu innovador que fomenti nous vincles i es faci ressò dels esforços a favor de la veritat, la igualtat i el diàleg cultural. Per això cal connectar les ciutats i els ciutadans en una xarxa que integri les visions de barri i de ciutat amb una perspectiva global. A més de conservar i gestionar el patrimoni, els museus poden promoure noves pràctiques de turisme respectuoses amb l’entorn i la població local.

En resum, el programa es refermarà en tres conceptes: el treball del museu, el relat de la ciutat i l’empoderament ciutadà. A més, s’hi farà un taller sobre El potencial ocult dels museus de ciutat.

CAMOC Barcelona 2021 se celebrarà de manera presencial, però també es retransmetrà en directe. Les persones interessades a assistir-hi s’han d’inscriure en aquest enllaç, mentre que aquelles que vulguin veure-ho des de casa han d’emplenar aquest formulari.

Les sessions tindran lloc al MUHBA Plaça del Rei, l’1 i 2 de desembre, i al MUHBA Oliva Artés, el dia 3. Les visites, les experiències de capvespre i les sortides de l’endemà de la conferència formen part del programa presencial, si bé algunes d’elles s’enregistraran per oferir una alternativa a les persones que en facin el seguiment per Internet.

Data de publicació: Divendres, 26 novembre 2021
  • Comparteix