Tornar

La conquesta de la Lluna

La conquesta de la Lluna

Una sessió especial de planetari per commemorar els 50 anys de l’arribada de l’ésser humà al nostre satèl·lit natural.

El 20 de juliol de l’any 1969, un humà trepitjava per primera vegada la superfície lunar. Era Neil Armstrong a qui, minuts després, Edwin «Buzz» Aldrin seguiria les seves passes. Mentrestant, el tercer tripulant de la missió, Michael Collins, els esperava a bord de l’Apolo XI a que s’enlairessin de nou amb el mòdul lunar Eagle, s’acoblessin a la nau i emprenguessin el viatge de tornada a la Terra. Malgrat nombrosos inconvenients tècnics, tot plegat va sortir bé i 50 anys després, el Museu Marítim de Barcelona recorda aquella gran gesta amb una sessió especial al seu planetari, el mateix dia 20 de juliol.

L’arribada a la Lluna va ser el punt culminant d’una accelerada cursa entre les dues grans potències de la Guerra Freda, els Estats Units i la Unió Soviètica, precedit per diverses desenes de llançaments, alguns d’ells tripulats i alguns altres que van acabar en fracàs. Trepitjar la Lluna va representar un tour de force per als Estats Units, però més enllà de les ambicions estratègiques i polítiques la cursa espacial també va comportar la superació d’enormes reptes tecnològics i científics que van permetre resoldre aspectes de tota mena: l'emmagatzematge d'aliments per a la missió, les telecomunicacions, el sistema de navegació, els vestits espacials, el dia a dia en un ambient de baixa gravetat o, fins i tot, una cosa tan aparentment simple com orinar, que a l'espai també plantejava els seus desafiaments.

Durant els anys següents, els humans van tornar en altres ocasions a la Lluna fins que s’abandonaren les missions tripulades a la seva superfície. No obstant, el nostre satèl·lit ha seguit essent objecte d’estudi fins l’actualitat. A la sessió del Museu Marítim es projectarà un documental sobre la missió Apolo XI que permetrà agafar perspectiva històrica i conèixer el grau de desenvolupament tècnic de l’època, i en aquest marc, s’encetarà un debat sobre el present i el futur de l’exploració lunar.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 16 juliol 2019
  • Comparteix