Tornar

Vendée Globe 2020

Converses oceàniques

Un cicle de tertúlies en línia al voltant de la regata a vela en solitari Vendée Globe 2020.

Una odissea a contrarellotge. Això és la Vendée Globe, la regata a vela que desafia a les persones més intrèpides a fer la volta al món en solitari, sense escales ni assistència. Participar en una competició d’aquestes característiques equival a emprendre un viatge per l’espai sense haver de sortir del planeta. Les persones participants s’enfronten a reptes molt similars als dels astronautes, com la solitud, l’aïllament, l’aprovisionament, la solució de problemes i un munt de riscos. El Museu Marítim de Barcelona i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona han organitzat un projecte educatiu per fer seguiment d’aquesta regata a temps real que inclou una exposició temporal al mateix museu (fins al 30 de març del 2021) i el cicle de tertúlies en línia Converses oceàniques.

La que actualment representa la regata més exigent s’analitza des de diferents punts de vista a través de tres xerrades moderades pel periodista Josep Maria Cano que reuneixen a diverses persones vinculades amb el món de la vela des del vessant esportiu, però també des del tècnic i científic. Aquestes tertúlies tenen el focus posat en la figura de Dídac Costa, participant en l'edició actual (la novena) i primer regatista català que ha completat la Vendée Globe, l’any 2016. A més de seguir el seu progrés de la cursa, a les xerrades es divulgaran diversos aspectes de la vela oceànica com la seva evolució a Barcelona o els projectes de caràcter científic relacionats amb un esdeveniment d'aquestes característiques.

La primera taula rodona, el 10 de desembre, servirà per compartir vivències i presentar l’edició actual de la regata, el tret de sortida de la qual fou el passat 8 de novembre a Les Sables-d’Olonne (França). Una segona sessió, el 21 de gener, permetrà descobrir com el coneixement científic es pot beneficiar d’un esdeveniment esportiu com la Vendée Globe. Per tancar el cicle, el 18 de febrer, la tertúlia farà una mirada enrere a la pràctica de la vela oceànica a Barcelona i Espanya, repassant la seva història recent des de les primeres iniciatives als anys 70, passant per les tres edicions de la Barcelona World Race fins a la competició protagonista de les tertúlies.

Totes les sessions es poden seguir en directe des del canal de YouTube del Museu Marítim. Més informació sobre l’exposició, en aquest enllaç, i sobre el cicle de xerrades, en aquest altre.

Data de publicació: Dijous, 10 Desembre 2020
  • Comparteix