Tornar

Vacuna de la covid-19

La covid-19 des de diversos fronts

Un cicle de xerrades sobre l’estudi de la pandèmia a càrrec d’especialistes de diferents disciplines.

La lluita contra la covid-19 és la prioritat principal de la majoria de països. La pandèmia representa un problema de salut global, però a més, les mesures per contenir-la tenen un impacte directe en l’economia, les relacions socials i l’estabilitat emocional de les persones. Tanmateix, la de la covid-19 no ha estat l’única pandèmia a què s’ha enfrontat la humanitat, però cap ha desencadenat una resposta tan ràpida i generalitzada per poder fer-li front. Per divulgar el coneixement sobre la pandèmia des de diferents branques de la ciència, el Centre Cívic Casa Golferichs i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) organitzen el cicle de xerrades Covid-19, una anàlisi interdisciplinària, els dijous del 21 de gener a l’11 de febrer.

Les primeres dues xerrades del cicle posen la pandèmia de covid-19 en un context històric. En la conferència del 21 de gener, el demògraf i investigador Kenneth Pitarch donarà a conèixer casos documentats de pandèmies anteriors, des de la Grècia clàssica, passant per la pesta negra de l’edat mitjana o la grip espanyola del segle passat. L’investigador també parlarà de l’origen i l’evolució de la síndrome respiratòria aguda greu (la SARS, de les sigles en anglès), dins la qual s’inclou la covid-19. En la xerrada del 28 de gener, la biòloga d’ISGlobal Adelaida Sarukhan analitzarà l’evolució de la covid-19 al món, en quin moment ens trobem i totes les lliçons que estem aprenent d’aquesta situació per poder prevenir i mitigar futures pandèmies causades per agents encara desconeguts.

La gran esperança per posar fi a la pandèmia és la seva vacuna. En un temps rècord (menys d’un any), hem aconseguit obtenir vacunes efectives contra la malaltia i que aquestes superin els controls per poder immunitzar la població. Per comprendre com funciona una vacuna, com ens protegeix, en què difereixen les que s’estan desenvolupant, quins són els seus efectes i molts altres detalls, no us perdeu el 4 de febrer la xerrada de la immunòloga Carlota Dobaño. I per cloure el cicle, l’11 de febrer, el professor de comunicació a la UOC Alexandre López-Borrull dedicarà la darrera sessió a dos fenòmens que generen confusió informativa i posen traves a la lluita contra la pandèmia: el negacionisme i les notícies falses, també conegudes com a fake news. El ponent presentarà dades i exemples sobre aquestes tendències i el seu impacte.

Presentades i moderades per Raül Toran, responsable de la Unitat de Cultura Científica d’ISGlobal, les quatre xerrades us permetran apropar-vos a alguns dels temes i conceptes clau per comprendre la pandèmia. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 19 Gener 2021
  • Comparteix