Tornar

La crisi com a punt d'inflexió

La crisi com a punt d’inflexió

Un cicle de xerrades en línia sobre la construcció del futur en un context de covid-19.

Quan toques fons, només et queda remuntar. Recuperar-se d’una crisi implica mirar enrere, detectar punts de millora, emmotllar-se a una nova situació i treure partit a les oportunitats que aquesta planteja. Precisament d’això, d’aprendre del passat, adaptar-se al present i encarar el futur, tracta el cicle de conferències La crisi com a punt d’inflexió. Organitzat per la Xarxa d’Aules Ambientals de Barcelona, el cicle aborda diversos aspectes socials i ambientals afectats pel sotrac de la covid-19 a través de diverses xerrades que se celebraran de manera virtual fins al 10 de desembre.

Durant el confinament, l’aturada generalitzada va comportar una reducció del consum i de la generació de residus. Tanmateix es va disparar la producció d’elements d’un sol ús, com les mascaretes o els guants de plàstic als supermercats, que van afegir una trava en la transició cap a un model de consum més sostenible. El 17 de novembre, l’entitat Rezero posarà sobre la balança les oportunitats i dificultats que la crisi planteja per avançar cap a aquest model i donarà recomanacions per minimitzar l’impacte ambiental de la covid-19.

Al voltant del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el 26 de novembre hi haurà una sessió sobre violència de gènere en un context de conflicte ambiental. Des de l’inici de la pandèmia, el tancament a les cases i altres factors han fet que augmentin els casos de violència domèstica i de gènere. Aquest no és un fet aïllat de l'episodi sanitari que estem vivint sinó que és comú a les crisis i a les situacions de conflicte ambiental. Així ho donaran a conèixer la Laura Sabater, de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, i la Marusia López, de la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras.

Un altre efecte derivat de l’aïllament ha estat l’increment de les compres online. El comerç digital, a domicili i, molt sovint, amb caràcter immediat, s’ha disparat i això també té unes conseqüències ambientals, socials i econòmiques. El 10 de desembre, a les portes de les festes nadalenques, en Ricard Espelt, del grup de recerca Digital Commons de la UOC, donarà algunes claus per consumir de forma digital i alhora responsable.

Tres xerrades, organitzades respectivament per l’Aula Ambiental Sagrada Família, l’Aula Ambiental Sant Andreu i l’Espai de Consum Responsable, que us faran reflexionar sobre maneres de donar la volta a la crisi i entendre-la com un moment d’oportunitats socials i ambientals.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 11 novembre 2020
  • Comparteix