Tornar

Un submarinista se submergeix en l'oceà en una de les imatges de la mostra

Crònica fotogràfica de la crisi ambiental

El Festival Enfocats dedica a l’emergència climàtica, vista de les maneres més diverses, les activitats i exposicions de l’edició d’enguany.

Xerrades, projeccions, taules rodones, tallers sobre els temes més diversos i, especialment, unes exposicions fotogràfiques que, com totes les activitats del Festival Enfocats d’enguany, tracten sobre la crisi ambiental. Veniu a veure com ho fan i què ens expliquen al Centre Cívic Pati Llimona, entre el 25 d’abril i el 15 de juny.

Aquesta és l’edició que fa catorze del Festival Enfocats, una cita fotogràfica amb activitats afegides que enguany té com a lema “Col·lapse ambiental” i vol ser un intent més de conscienciar les persones que cal actuar de manera urgent.

En això tenen un paper destacat les imatges que veureu en les grans exposicions de la mostra. Després de la inauguració del 25 d’abril a les 19 h (amb música jamaicana triada per Peko Sellectors), ja podreu veure mostres com “Crònica d’un miratge”, en la qual les fotografies de l’Àngel García i els textos de Laura Millan ens parlen sobre la crisi que pateix Catalunya i el conjunt del Mediterrani a causa de la sequera en una mostra comissariada per Silvia Omedes, de Photographic Social Vision.

RUIDO Photo present el projecte “Primary Oceans” (a la imatge), amb fotografies de Bruna Cases, Berta Vicente, Edu Ponces i Pau Coll, recerca de Daniel Wizenberg i disseny de Roger Gironès. Com enfronten les comunitats costaneres, en primera línia del canvi climàtic, els efectes d’una crisi que aviat ens atraparà a tots i a totes?

En el nostre entorn més immediat, Felipe Garibello i El Periódico, amb la col·laboració d’Airenet, ens mostren de quina manera àrees metropolitanes de Barcelona pateixen els efectes de la contaminació a causa d’indústries extractivistes. És la mostra “Sant Adrià i Barcelona, zones de sacrifici ambiental”. A “El clima en vaga”, el col·lectiu Fotomovimiento mostra quines conseqüències té respirar l’aire d’una ciutat com Barcelona. I, finalment, si busqueu un impacte emocional, veieu “Por mi futuro”, mostra entre la poesia visual i la fotografia a càrrec del col·lectiu La Europa del Aborigen ( Víctor Guíu Aguilar, Víctor Monzón Lahoz i Pedro Mata).

Això pel que fa a les exposicions, però el programa d’activitats inclou projeccions de documentals com Demain, de Cyril Dion i Mélanie Laurent (30 d’abril); I am Greta, de Nathan Grossman (7 de maig); o El cost amagat. L’altra cara de la transició verda, de Pablo A. Zareceansky Montserrat (14 de maig).

Taules rodones sobre temes ambientals de la màxima actualitat i que ens afecten directament, com ara la que parla sobre Impactes de la mobilitat global a Barcelona - El port, l’aeroport i el turisme massiu (29 d’abril), es combinen amb activitats tan interessants com la que transcorre al terrat del Centre Cívic Pati Llimona. És una Visita guiada a l’hort i al Tipi tèrmic (25 i 30 d’abril i el 7 i 14 de maig, de 18 a 19 h; heu de reservar) durant la qual Chris Hepp us mostrarà  un hort urbà que aporta idees noves per adaptar-nos al canvi climàtic a la ciutat. Heu vist ja el Tipi tèrmic? És un experiment amb el qual han creat un espai fresc aprofitant l’evaporació i l’ombra de les plantes. Això és un refugi tèrmic... i un espai de relaxació mental! Us hi quedaríeu a viure, però les visites duren només entre trenta i seixanta minuts.

Aquestes són només algunes de les moltíssimes activitats i propostes del Festival Enfocats 2024. En voleu alguna més? Consulteu el web, remeneu i trieu fins a trobar les que més us interessin.

Data de publicació: Dimarts, 23 Abril 2024
  • Comparteix