Tornar

Culturopolis

Culturopolis portarà a Barcelona el debat entorn dels drets culturals

Les jornades internacionals se celebraran del 16 al 19 de novembre al Paral·lel.

L’accés a la cultura és un dret universal. Per tal de garantir-lo a tota la ciutadania, l’abril de l’any passat, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el Pla de Drets Culturals i en el context del seu desplegament, del 16 al 19 de novembre, les jornades Culturopolis obriran a la ciutat el debat i la reflexió sobre aquest tema. Aquestes Jornades Internacionals pels Drets Culturals inclouen ponències i debats, presentacions de projectes, un congrés acadèmic i una programació artística adreçada a tots els públics.

Culturopolis s’adreça a tota la ciutadania interessada o interpel·lada pels drets culturals amb l’objectiu de pensar col·lectivament com aquests es concreten i com cal impulsar-los i garantir-los. Les jornades són gratuïtes i tindran lloc al Paral·lel de Barcelona, un referent històric de la cultura i el lleure de la ciutat. Concretament, la Casa de la Música Paral·lel 62 i El Molino seran els espais de les ponències i debats, de les presentacions de projectes i del congrés, activitats totes elles gratuïtes amb inscripció a través d’aquest enllaç. D’altra banda, la programació artística, que inclourà espectacles, actuacions, performances, tallers, xous de ràdio i moltes altres propostes, no requereix inscripció. El colofó de les jornades el posarà, el dissabte 19 de novembre, un gran esdeveniment també inclòs dins la programació artística que aplegarà en diversos espais del Paral·lel un munt d’activitats públiques relacionades amb l’exercici dels drets culturals.

Les activitats de Culturopolis giraran al voltant de quatre eixos temàtics principals. Un d’ells aborda les diversitats d’identitats, com ara el gènere, l’ètnia o la llengua, i els factors que posen traves a l’hora d’assolir la igualtat de drets i oportunitats culturals. L’eix de participació i comunitats se centra en les diferents maneres d’exercir aquests drets de manera col·lectiva i en les possibilitats de participar en la vida cultural de la ciutat. Treballs i sostenibilitat cultural convida a reflexionar sobre les condicions laborals i les desigualtats existents dins d’aquest sector. I un quart eix, entorns digitals, posarà els drets culturals en el context de la revolució tecnològica d’avui i les oportunitats i desigualtats que aquesta planteja.

Les ponències i debats permetran aprofundir en tots aquests aspectes i el congrés acadèmic, adreçat principalment a persones i col·lectius que investiguen sobre els drets culturals, donarà a conèixer resultats, metodologies i maneres d’enfrontar els desafiaments que planteja l’accés universal a la cultura. D’altra banda, la presentació de projectes portarà a Culturopolis més d’una trentena d’experiències i iniciatives d’èxit nacionals i internacionals que posaran exemples de com l’exercici dels drets culturals pot tenir un impacte molt positiu en àmbits com la inclusió, el teixit social, la sostenibilitat o el benestar.

Descobriu com podem empènyer la igualtat de drets culturals. Del 16 al 19 de novembre no falteu a les jornades Culturopolis. Tota la informació i inscripcions en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 20 Setembre 2022
  • Comparteix