Tornar

Fotograma de “Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce”.

Delphine Seyrig, del cinema d’autor al videoactivisme feminista

La Filmoteca de Catalunya ofereix un cicle retrospectiu per conèixer la trajectòria de l’actriu, cineasta i activista feminista. 

El setembre cinematogràfic comença amb força a l'equipament de la plaça de Salvador Seguí amb un programa dedicat al llegat de Delphine Seyrig (1932-1990), actriu francesa i militant feminista. El cicle “Delphine Seyrig: actriu, cineasta i activista”, en sintonia amb l’exposició Precursores: feminismes, càmera en mà i arxiu a l’espatlla, explora la seva figura amb projeccions com India Song (1974), de Marguerite Duras, o Baisers volés (1968), de François Truffaut. No us perdeu l’ocasió de visitar la Filmoteca de Catalunya; teniu temps fins al 28 de setembre.

El cicle es divideix en dues parts ben diferenciades. La primera part examina l’evolució professional de Seyrig des dels seus inicis amb L'année dernière à Marienbad (1961), d’Alain Resnais, passant per la consolidació com a rostre icònic del cinema d’autor, fins a projectes posteriors al Maig del 68. És aleshores, en el moment àlgid de la seva fama, quan es replanteja les seves idees com a dona i com a actriu, orientant-se cap a projectes amb una perspectiva femenina que trenquen la imatge estereotipada de dona idealitzada, misteriosa i sofisticada que van projectar d’ella cineastes com Resnais, Joseph Losey, François Truffaut o Luis Buñuel.

La segona part del programa se centra en el paper com a videoactivista durant els anys setanta i vuitanta. Seyrig, juntament amb Carole Roussopoulos i Ivana Wieder, va formar part del col·lectiu feminista Les Insoumuses, les quals van tenir un rol clau en la història del feminisme. El grup va utilitzar el vídeo com a eina innovadora de protesta i conscienciació social, amb obres com Sois belle et tais-toi! (1981), de Seyrig o Les prostituées de Lyon parlent (1975), de Roussopoulos.

El cicle inclou una àmplia selecció de pel·lícules com Baxter, Vera Baxter (1977), de Marguerite Duras; Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975), de Chantal Akerman; Les mères espagnoles (1975), de Roussopoulos i Wieder; i Freak Orlando (1981), d’Ulrike Ottinger, entre d’altres. A més el programa ofereix sessions especials amb diàlegs a càrrec d’experts.

Aprofiteu aquesta oportunitat per submergir-vos en l’obra de Delphine Seyrig, una retrospectiva que podreu veure fins al 29 de setembre. Les projeccions tenen horaris variats i el preu de l’entrada general és de 4 €. Si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web de la Filmoteca de Catalunya

Data de publicació: Dijous, 05 Setembre 2024
  • Comparteix