Tornar

Born, memòries d'un mercat

Descobreix la fascinant història de l’antic mercat del Born

Una nova exposició ens apropa als orígens i als records del que va ser el mercat més popular de Barcelona, des de l’època medieval fins al segle XIX

Dir el Born, l’any 2017, és dir coses com un barri de moda, un espai d’esbarjo, una ruta gastronòmica o de bars, o una àrea de museus. Però fins fa poc més de mig segle, el Born era sobretot el centre neuràlgic de bona part de l’economia de Barcelona. Durant l’època medieval i fins al segle XIX, el Born era el mercat central de la ciutat: allà era on arribaven les fruites i les verdures, la carn i tota mena de productes de primera necessitat. Tan important era el mercat en l’estructuració social de Barcelona, que a mitjans del segle XIX es va aixecar l’estructura de ferro que actualment presideix el barri, i on avui podem visitar el Centre de Cultura i Memòria. I si visitem el centre, ara tindrem una nova exposició que ens apropa al passat llunyà i recent d’aquest indret essencial, sota el nom de Born. Memòries d’un mercat.

L’exposició podrà visitar-se del 17 de març al 26 de novembre, i durant tot aquest temps anirà acompanyada de mostres especials i activitats paral·leles que ens permetran tenir una panoràmica històrica completa del que ha significat el mercat del Born, que va tancar oficialment fa 45 anys, però que encara projecta la seva significació i influència sobre la resta de la ciutat. Per exemple, tindrem un conjunt d'exposicions temporals, comissariades per Manuel Guardia, José Luís Oyón i Ramon Graus, sobre l’evolució urbanística del Born: la plaça pública, el mercat al carrer, la construcció del nou mercat a càrrec de l’arquitecte Fontseré i els usos contemporanis de l’estructura i l’espai.

Durant els mesos que resti oberta l’exposició, el mercat del Born anirà inaugurant mostres individuals sobre la tradició dels dibuixos a propòsit del Born, i records fotogràfics de les últimes parades que van estar obertes fins al 1971. També hi haurà rutes guiades i una àmplia programació de taules rodones, jornades de debat, concerts i conferències. Tota la informació està disponible al web del Born, Centre de Cultura i Memòria, i ja es poden fer reserves.

Data de publicació: Dimecres, 15 març 2017
  • Comparteix