Tornar

Una dona estirada en una gandula dissenyada per Charlotte Perriand

El DHUB estrena temporada amb disseny fet per dones

El centre de les Glòries, a punt de fer deu anys, obre una etapa nova unint les forces del Disseny Hub Barcelona i del Museu del Disseny.

Nova temporada i nova etapa al Disseny Hub Barcelona, l'epicentre del disseny barceloní, que presenta noves exposicions des de finals de setembre. Són Vestir la cadira 'Desnuda' (del 27 de setembre al 12 de novembre), Els nous realistes. Arquitectura catalana i balear d'ençà de la crisi del 2008 (des del 27 d'octubre), Som aquí! Les dones en el disseny. 1900 - Avui (del 5 d'octubre al 7 de gener) i El millor disseny de l'any (del 5 d'octubre al 7 de gener).

Són tres mostres de temàtiques diverses relacionades amb el món del disseny que coincideixen amb una etapa nova del centre que, a més d'apostar per la internacionalització, unifica "la veu i la imatge", segons expliquen els responsables del DHUB, amb el Museu del Disseny. Tot, per consolidar el paper de referent barceloní del disseny, l'arquitectura, l'urbanisme, la innovació i la tecnologia en què s'ha convertit l'edifici de les Glòries, que el 2024 celebrarà el desè aniversari.

Després de la passada Marató del DHUB, el centre ens proposa una mostra que reivindica amb passió el paper de les dones en el desenvolupament del disseny des del segle passat. És Som aquí! Les dones en el disseny. 1900 - Avui, una gran exposició que, a més, estarà envoltada de tot d'activitats paral·leles durant les quals podrem conèixer, veure i escoltar una pila de dissenyadores i arquitectes que han treballat durant els últims decennis i que ens proposen reescriure les històries oficials de les disciplines que representen. Són converses, col·loquis, conferències, jornades de treball, activitats familiars i pòdcasts, però també una viquimarató, un projecte de recerca i un projecte comunitari.

L'exposició ha estat produïda pel Vitra Design Museum de Weil am Rhein (Alemanya) i ampliada pel Disseny Hub Barcelona. Trobarem moltes peces dissenyades per dones com Eileen Gray, Charlotte Perriand (a la foto, el seu disseny de Chaise longue basculant, del 1929), Lilly Reichi o Clara Porset, Matali Crasset, Patricia Urquiola i Julia Lohman, a més d'empresàries i activistes també relacionades amb el disseny.

A més d'aquesta mostra, una de les grans apostes de la temporada, al DHUB també es poden veure la mostra pop-up titulada Vestir la cadira 'Desnuda'. La comissaria Silvia Garcia, que ha treballat amb estudis de disseny de moda, cadascun dels quals ha creat una intervenció, com si fos un vestit, que decora una peça de disseny força especial: l'emblemàtica cadira Desnuda, imaginada ara fa mig segle pel dissenyador Carles Riart. I, des del 5 d'octubre, podeu veure també El Millor Disseny de l'Any, una visió panoràmica de l’art, l’arquitectura, l’interiorisme, el disseny gràfic i la comunicació visual que es fa a casa nostra actualment i que inclou prop de quatre-cents projectes i obres.

Aquest octubre, a partir del 27, podrem veure finalment una mostra que analitza l'arquitectura catalana i balear nascuda després de la crisi del 2008 i marcada per les circumstàncies. És Els nous realistes. Arquitectura catalana i balear d'ençà de la crisi de 2008. La mostra estarà comissariada per Carme Ribas i Joan Roig, i té com a tema la feina d’un grup d’arquitectes catalans i balears (els "nous realistes"), que tenen en comú el fet d'haver redefinit l'exercici de l'arquitectura a la llum de la crisi de l'any 2008.

Esteu al cas, ja que, a més d'aquestes exposicions, aviat en podreu veure de noves, entre les quals Pastoral Traces. Els territoris dinàmics de la llana; festivals com el BARQ, Brut! o Fixing the Future; o bé projectes dedicats a promoure el talent jove, com Sustainable Challenge.

No us perdeu les noves exposicions del DHUB, però abans de venir consulteu al web tota la informació sobre aquestes i altres mostres previstes aquesta temporada.

 

Data de publicació: Divendres, 29 Setembre 2023
  • Comparteix