Tornar

Una científica

Vocacions científiques femenines amb futur i igualtat

Diverses activitats a Barcelona commemoren el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

La ciència i la tecnologia avancen imparables, però no ho fan al mateix ritme en matèria d’igualtat. La bretxa de gènere de l’àmbit STEM (de les sigles angleses de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) segueix essent una realitat. Per tal de combatre-la i avançar cap a unes condicions d’igualtat en el camp científic, l’any 2016 l'assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència. Al voltant d’aquest dia, diverses institucions i entitats de Barcelona han organitzat activitats que promouen les vocacions científiques entre nenes i noies, així com la igualtat d’oportunitats dins d’aquest sector.

Segons l’informe del 2020 Dones i innovació, del Ministeri de Ciència i Innovació, al nostre país existeixen importants desequilibris en la presència de dones en l’àmbit STEM, sobretot dins de certes carreres, entre el sector privat i públic, i entre càrrecs. Tot i que hem millorat en força aspectes, encara avui un munt d’estereotips i altres factors segueixen posant traves a les dones, entre altres, discriminacions, sous més baixos que els seus homòlegs masculins i majors obstacles per assolir càrrecs de responsabilitat. Tot plegat dificulta a les dones créixer professionalment. Vist a escala global, segons dades de les Nacions Unides, la desigualtat encara és major; la proporció de dones investigadores a tot el món està per sota del 30% i la de noies que escullen carreres STEM ronda el 35%.

Tots aquests aspectes així com la visibilització de la dona científica centren les activitats organitzades al voltant del dia internacional. El dimecres 3 de febrer, El Centre Cívic Guinardó, a través del seu programa divulgatiu Aula 141, ofereix una xerrada on aquest problema s’abordarà des d’una perspectiva històrica. El dilluns 8 de febrer, l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya organitza el I Congrés Dones en Ciència, una jornada sencera plena de conferències, debats i anàlisi de la situació actual en matèria d’igualtat que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’entitat. També el dia 8, Noies al Lab ha preparat una taula rodona amb debat on vol donar una mirada alternativa al dia internacional. El dimecres 10 de febrer, el Palau Macaya permetrà conèixer l’experiència de ser dona científica al continent africà, a través d’un debat online que comptarà amb el testimoni de tres acadèmiques del Senegal i Benín.

Coincidint amb el dia internacional, el dijous 11 de febrer, la Xarxa Punt TIC convida a les dones STEM a gravar vídeos que donin visibilitat a la contribució femenina a la ciència i la tecnologia, amb l’objectiu de fer un muntatge per compartir-lo al seu canal de YouTube. A més, el mateix dia 11, l’entitat organitza una xerrada virtual amb experiències personals de dones properes a la xarxa. I el divendres 12 de febrer, la Casa Orlandai acull una sessió de contacontes amb experiments sobre Marie Skłodowska Curie, científica polonesa del segle passat que, a més de ser la primera dona que va guanyar un premi Nobel, també va ser la primera persona de la història que va rebre dos d’aquests guardons. 

Durant la setmana de l’11 de febrer, el programa Barcelona Ciència, de l’Institut de Cultura, us convida a agrair i fer visible la tasca científica de les dones durant la pandèmia de covid-19 a través de les xarxes socials. En els seus perfils de Twitter, Instagram i Facebook trobareu les passes per fer aquest reconeixement públic de la seva contribució imprescindible. I per ampliar encara més els coneixements, visiteu en qualsevol moment l’exposició virtual Científiques catalanes 2.0, produïda per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

 

Data de publicació: Dilluns, 01 Febrer 2021
  • Comparteix