Tornar

El Mediterrani

Dia Mundial dels Oceans

Diverses propostes per descobrir i conservar la natura marina en el seu dia internacional.

Sota el lema “Innovació per a un oceà sostenible”, l’Organització de les Nacions Unides fa el 8 de juny una crida a l'acció amb motiu del Dia Mundial dels Oceans. Aquest dia internacional té com a objectiu promoure la conservació dels hàbitats marins, els quals es troben cada cop més amenaçats a causa de l’impacte humà. El canvi climàtic, la contaminació per plàstic o la sobrepesca són una mostra de com la nostra activitat està causant la pèrdua massiva de biodiversitat i el desequilibri ecològic de tot el sistema marí. A Barcelona, diverses entitats han organitzat activitats per clamar per la salut dels nostres mars.

El Museu Marítim de Barcelona ofereix el joc interactiu Explorem els mars i els oceans, una proposta per passar una bona estona en família i posar a prova els coneixements sobre els éssers que viuen dins de l’aigua, la seva conservació i el treball a bord d’un vaixell oceanogràfic. A més, l’equipament dedica el número d’estiu del seu butlletí infantil Patapum al dia internacional, amb més propostes per poder fer des de casa. També per a públics familiars, l’Institut de Ciències del Mar i altres centres de recerca marina han organitzat una acció a la xarxa per difondre els desitjos personals a favor dels oceans. El centre anima el 8 de juny a compartir a les xarxes socials un vídeo amb l'etiqueta #AnhelDeMar que expressi com volem que sigui l'oceà del futur. Amb el conjunt d'enregistraments crearan un gran vídeo col·lectiu que penjaran a les xarxes.

També el 8 de juny, el Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la UPF organitza la taula rodona La salut dels oceans. La sessió online consisteix en un debat sobre les amenaces a què se sotmeten els ecosistemes marins i el tractament de tota la problemàtica per part dels mitjans. En ella hi participaran Mónica Montroy, investigadora en contaminació marina a la Universitat de Concepción (Xile), Josep Maria Gili, científic i divulgador de l’Institut de Ciències del Mar, Joaquin Tintoré, director del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears, i la periodista especialitzada en medi ambient Rosa María Tristán.

I encara una altra proposta. L’11 de juny, la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar ha organitzat el webinar Oceà, societat i acció. El portal web aglutina tretze projectes de recerca i una comunitat de més de 2500 ciutadans i ciutadanes que contribueixen a ampliar el coneixement al voltant de les ciències del mar. El webinar consistirà en una reflexió sobre el paper de la ciutadania en la recerca i la conservació marines, i comptarà amb Cristina Linares, investigadora de la UB, la biòloga i emprenedora María José Pedregosa i el bussejador Josep Lluís Massuet, amb la moderació de la biòloga i presentadora de televisió Evelyn Segura.

Data de publicació: Dimecres, 03 Juny 2020
  • Comparteix