Tornar

Monestir de Pedralbes

Un nou cicle debat sobre la dimensió ecològica de la història humana

Constarà de quatre sessions amb la participació, entre d'altres, del geògraf i naturalista Martí Boada, de l'arqueòloga Carme Miró Alaix i de l'investigador Santiago Riera Mora.

Al llarg de quatre dijous, els que van del 26 de maig al 16 de juny, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes serà l'escenari d'un cicle en què diferents especialistes dialogaran sobre qüestions relacionades amb la història, la cultura i la societat. L'activitat tindrà com a moderador l'historiador Pol Serrahima, i s'hi podrà assistir presencialment però també hi haurà l'opció de seguir-la en línia al canal de YouTube del monestir.

Aquesta proposta es deu, segons es pot llegir en la presentació del cicle, a què "els avenços en l’aplicació de tècniques científiques al coneixement històric han permès entendre molt millor la dimensió ecològica de la història humana i posar en qüestió la dualitat cultura / natura, tant per explicar el passat i present, com per plantejar-se el futur". I conclou: "Gràcies a les recerques de les darreres dècades, podem començar a apreciar que la de la Humanitat no és sinó una vessant de la història natural del planeta". El primer diàleg convidarà Santiago Riera Mora, Catedràtic de Prehistòria a la Universitat de Barcelona (UB), especialista en palinologia i investigador principal del projecte PaleoBarcino, i Débora Zurro, cap del grup de recerca HUMANE (Human Ecology and Archaeology Research) del CSIC, especialista en societats caçadores recol·lectores, que es connectarà remotament des de Xile. Portarà per títol Vegetació i humanitat, una llarga convivència. Una setmana més tard intervindran María José Viñals, catedràtica de la Universitat Politècnica de València, i Mikel Soberón, arqueòleg i historiador de la Universitat de Girona (UdG), per tractar sobre L’impacte humà en la geografia física. La tercera sessió, dijous 9 de juny, serà Noves perspectives sobre aigua, territori i societat, i comptarà amb la presència de Lucia Alexandra Popartan, doctora i investigadora del Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental de la UdG, i Carme Miró Alaix, arqueòloga, responsable del Pla Barcino. Tancaran el cicle Marta Sancho, doctora en Història medieval i professora agregada a la UB, i Martí Boada, doctor en Ciències ambientals, geògraf i naturalista, amb un diàleg sota l'enunciat El bosc. Imatges i realitats.

Els quatre dies l'hora d'inici serà les 18.30 h i es preveu que les sessions durin aproximadament una hora i mitja. Més informació i entrades, aquí.

Data de publicació: Dimarts, 17 maig 2022
  • Comparteix