Tornar

Les dues protagonistes retratades llegint un llibre

El diari personal d'una infermera adolescent en temps de guerra

Un testimoni excepcional d'una època passada, narrat per una noia jove des d'un poble dels voltants de Barcelona.

Ens han explicat mil i una històries de la Guerra Civil Espanyola, però realment ens fem a la idea de com devia ser viure en aquell temps? Ens ajudarà a entendre-ho un testimoni literari directe que avui està tan viu i fresc com el moment en què va ser escrit. Sigueu benvinguts i benvingudes a El plaer de la tristesa (fotografia: Elena Álvarez), el muntatge teatral que podeu veure al Maldà des del 27 de setembre fins al 15 d'octubre.

L'obra té dramatúrgia i direcció d'Arnau Puig, un actor que heu vist moltes vegades en escenaris diferents (entre els quals aquest Maldà al qual ara torna) però que també ha fet guions de curtmetratges i ha escrit dramatúrgies com aquesta. Ara s'atreveix a dirigir una posada en escena protagonitzada per les actrius Cinta Moreno i Laura Roig.

Elles ens expliquen la història, convertida en teatre, que narrava el diari personal de la Ramona Via, una noia nascuda el 1922 (va morir l'any 1992) a la qual la Guerra Civil va sorprendre en una localitat dels voltants de Barcelona. Allà va haver de fer d'infermera i de llevadora, malgrat que només tenia 14 anys.

Els horrors de la guerra i els sentiments que li desperta el conflicte els explica l'autora en la forma d'un diari personal o un exercici de redacció escolar que, tot i la seva forma innocent, amaga horrors i angúnies.

L'Ajuntament del Prat de Llobregat (Arnau Puig ha tingut una relació molt estreta amb el Teatre Kadish de la localitat) i El Maldà coprodueixen una història que ens fa viure en primera persona el dia a dia d'uns éssers humils, anònims i espantats que ens parlen, de fet, del conjunt de la humanitat.

Si voleu veure El plaer de la tristesa, veniu al Maldà, però abans consulteu al web la informació sobre les representacions.

Data de publicació: Divendres, 22 Setembre 2023
  • Comparteix