Tornar

Imatge de Bibliolab

Els dilluns, ciència jove

La Biblioteca Sagrada Família organitza un cicle de trobades setmanals per aprofundir i participar en la recerca.

El càncer, el canvi climàtic, les cèl·lules mare, l’espai, la contaminació acústica… Gràcies a la ciència obtenim coneixement de temes que ens afecten, localment i mundial. Aquesta tardor, la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte organitza el cicle Bibliolab Ciència Jove, els dilluns fins al 13 de desembre, on el públic juvenil podrà tenir un contacte directe amb investigadors i investigadores d’aquests temes capdavanters i fins i tot contribuir en la recerca que estan realitzant.

La primera sessió, per exemple, convida a conèixer el projecte de ciència ciutadana Genigma. S’entén per ciència ciutadana aquella recerca que compta amb la participació de persones no especialitzades en algun moment del seu procés. Doncs bé, Genigma és un videojoc per a dispositius mòbils mitjançant el qual, les persones jugadores generen dades útils per identificar algunes parts del genoma que són claus en el desenvolupament del càncer. Una altra sessió també se centra en un projecte de ciència ciutadana, FloodUp, amb el qual es vol estudiar l’augment de les inundacions arran del canvi climàtic. De fet, el canvi climàtic ocupa un lloc destacat en aquest cicle de Bibliolab, ja que també se’n parlarà en una sessió sobre el paper del gel àrtic com a indicador de l’escalfament global i en una altra sobre la creixent freqüència de feòmens meteorològics extrems, com ara la tempesta Glòria.

Però al Bibliolab es parlarà d’altres temes capdavanters. Una xerrada donarà a conèixer com l’ús de les cèl·lules mare permet estudiar certes malalties i desenvolupar teràpies personalitzades per combatre-les. Una altra sessió revelarà dades de l’impacte del soroll en la nostra salut, el qual, segons l’estudi objecte de la xerrada, pot causar més malaltia que la contaminació atmosfèrica. I per tancar el cicle, una última xerrada divulgarà alguns dels resultats que està donant la missió Gaia, de l’Agència Espacial Europea, que té per objectiu aixecar un mapa tridimensional de la nostra galàxia, la Via Làctia, a partir d’informació precisa d’uns 1000 milions d’estrelles.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 12 Octubre 2021
  • Comparteix