Tornar

Calidoscopi Cultural 2022

Calidoscopi 2022: Dones, humor i feminismes

El cicle cultural que impulsa el Districte de Sant Andreu escampa per una vintena de centres cívics i equipaments el codi humorístic femení.

Enguany, el cicle Calidoscopi Cultural que promou el Districte de Sant Andreu conjuntament amb els equipaments i serveis del territori per reivindicar la producció cultural de barri té com a protagonista l’humor femení. A aquestes altures, no hi ha cap dubte que la llibertat i la capacitat de riure de les dones ha estat històricament reprimida i suplantada. La seva comissària, Ana Polo, constata que “l’humor s’ha desenvolupat sempre des d’un codi masculí i masclista que ha determinat el constructe actual”, per la qual cosa cal qüestionar-se “tots els relats humorístics que es realitzen des d’una posició de privilegi”.

Del 4 de maig al 21 de juny, el Calidoscopi 2022 convertirà cada racó del districte en un escenari divers i de proximitat per conèixer, per aprendre i, sobretot, per riure des d’un codi fet per dones i amb perspectiva feminista. Hi trobareu tallers, xerrades, monòlegs, teatre, sessions de contes i concerts. Un dels plats forts serà la jornada Rialles és femení, que se celebrarà el 28 de maig i que inclou una sessió familiar de contacontes a càrrec d’Alba Millaruelo, un espectacle de teatre amateur a càrrec del CGG Mossèn Clapés i sengles mostres de poesia i monòlegs (al matí, a partir de les 11 h, al Casal de Gent Gran Bascònia) i un cinefòrum, una mostra de teatre a càrrec del grup Somni’ts i l’actuació de Corrandes són Corrandes (a la tarda, a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra).

Per començar, el dia 4 a les 19 h podeu assistir a la gravació en directe del pòdcast Oye Polo des del Centre de Vida Comunitària de la Trinitat Vella, a càrrec de les humoristes Oye Sherman i Ana Polo. El 18 de maig a les 20 h, la periodista Natza Farré i l’actriu Judith Martín també enregistraran el seu pòdcast, El nou paradigma, al Casal de Barri Torre de la Sagrera.

En l’àmbit teatral, el grup veïnal T-Sentit oferirà els dies 7 i 14 de maig quatre funcions del musical 9 to 5, amb cançons de Dolly Parton, al Centre Cívic Can Clariana Cultural, a les 12 i a les 18 h. Las Opinólogas també faran doblet. Aquesta banda de millennials folklòriques abordaran temes actuals amb un repertori original influenciat pel flamenc, el jazz i la música urbana amb el seu xou Divinas y encontradas (el 13 de maig a les 20 h al Centre Cívic Trinitat Vella i el 10 de juny a les 18.30 h al Centre Cívic La Sagrera ‘La Barraca’). El mateix 13 de maig a les 19 h, el Centre Cívic Sant Andreu acollirà la comèdia Elles. Cosas de chicas, sobre els estereotips de gènere. El dia 19 a les 18.30 h, la companyia de joves Las Fritas estrenarà al Centre Cívic Bon Pastor l’espectacle Humor feminista. El mateix dia a les 19.30 h, Las Glorias Cabareteras desplegaran el seu Chou al Centre Cívic Trinitat Vella. El 21 de maig a les 18 h, La Flor Innata portarà a l’escenari de Can Clariana la comèdia-cabaret Assassines, i el dia 27 a les 19 h Asomarse Producciones explicarà a La posibilidad de la història de Camila, una dona soltera i sense fills, al Centre Cívic Bon Pastor.

De tallers, n’hi ha per triar i remenar: Improfeminismes, d’improvisació, a càrrec de Sandra Sas (el 10 de maig a les 19 h a Can Clariana); Antifeixisme cuqui, de mems, amb Proyecto UNA (l’11 de maig a les 17.30 h al Canòdrom); En clau de dona, de clown, amb Lindes Farré (el 21 de maig a les 10 h al Casal de Barri Congrés-Indians); Feminisme i humor gràfic, amb La Prados (el 30 de maig a les 18 h a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra); Humor i riure en moviment, amb Sílvia López (l’11 de juny a les 11.30 h al Centre Cívic Sant Andreu), i Humor feminista, un cicle de set sessions per a gent gran del 15 de juny al 27 de juliol. Prèviament, el 31 de maig a les 18 h, es durà a terme el projecte intergeneracional de mems amb jovent de l’Espai Jove Garcilaso al Casal de Gent Gran La Palmera, que donarà peu, més endavant, a una exposició.

Parlant d’exposicions, fins al 28 de maig es podrà visitar Payasas, bártulos y cachivaches. Camino abierto, a la Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet. Organitzada per l’Associació Cultural Merche8A, la mostra rescata el nom i la trajectòria de les pioneres del circ. Per la seva part, l’actriu de La Cubana Mont Plans conduirà l’homenatge titulat Retrospectiva Mary Santpere que tindrà lloc el 8 de juny a les 18 h al Centre Municipal de Cultura Popular Can Galta.

L’apartat de monòlegs arriba farcit de propostes: Forasteras, amb Romina Cocca i Irene Meneguzzi (el 20 de maig a les 19 h al Centre Cívic Baró de Viver); Impro Show, a càrrec de Planeta Impro (el 23 de maig a les 18.30 h a la Biblioteca Trinitat Vella – J. Barbero); Humor negra, amb Asaari Bibang (el 26 de maig a les 18.30 h al Centre Cívic La Sagrera); Fem(hi) humor, de Cris Codina (el 27 de maig a les 19 h a l’Espai Jove Gacilaso); Braves i Improderadas Club (el 3 i 4 de juny a les 20 h i a les 18 h al Centre Cívic Can Clariana, respectivament); Micro obert amb Irene Minovas i Marta Bosch (el 9 de juny a les 20 h a la plaça de Ferran Reyes), i Dones i humor (el 17 de juny a les 19 h al Casal de Barri Can Portabella), a càrrec de diverses col·laboradores del Casal.

Per acabar, el 21 de juny a les 19 h, el Centre Cívic Bon Pastor oferirà l’espectacle de cloenda No solo duelen los golpes, un monòleg en què l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano narra la violència que va patir sis anys durant la seva primera relació de festeig.

La majoria de les activitats són gratuïtes, però requereixen inscripció prèvia. Podeu fer les vostres reserves a través dels centres cívics i equipaments que organitzen cadascun dels actes.

Data de publicació: Dimarts, 26 Abril 2022
  • Comparteix