Tornar

Enregistrament de Sota les pedres al Museu de la Música
Un moment de la gravació del documental al Museu Nacional d'Art de Catalunya

Mirades insòlites als museus de Barcelona

El projecte Sota les pedres el formen quatre vídeos que viatgen entre objectes, obres d'art i documents dels espais museístics.

La direcció de Patrimoni de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), en col·laboració amb el doctor arquitecte i professor Pedro Azara, posa en marxa el projecte Sota les pedres, amb quatre vídeos documentals que conviden l'espectador a una mirada insòlita als museus de Barcelona. Els audiovisuals fan un recorregut tot descobrint objectes, obres d’art i documents d'espais museístics de l'àrea metropolitana barcelonina, tant els que estan exposats com els que romanen invisibles als ulls del visitant. El fil conductor l'estableix la dansa sobre una composició d'Enric Granados de la ballarina i coreògrafa Sau-Ching Wong, col·laboradora de La Veronal, i la narració amb la veu de l'actriu Lina Lambert. Els vídeos també inclouen entrevistes als professors universitaris Enrique Granell i Roger Sansi. Sota la direcció d'Azara, de la filmació, muntatge i edició se n'han encarregat Lucas Dutra i Felipe de Ferrari, i Marina Bernal i Irene Cervera han filmat i muntat el pròleg.

Les noves catedrals és el títol del primer dels vídeos, on es cerca l’origen de la paraula "museu": la casa de les muses, filles de Mnemòsine, deessa de la memòria, i es descobreix la història d’aquests espais, moderns temples de culte al record. El segon vídeo, El col·leccionisme, narra com la influència del col·leccionisme ha enriquit el nostre patrimoni i explica allò que trobem dins dels museus. El tercer vídeo és El do, i mostra com el gest de la donació converteix un bé privat en un bé públic a canvi de la seva conservació i exposició, cosa que permet que la comunitat pugui gaudir d’allò que restava ocult. Per acabar, Darrera del mirall parla de les noves percepcions de la realitat que adquirim després de visitar un museu, ja que mai no en sortim amb la mateixa mirada que teníem abans d’entrar-hi. Pedro Azara espera que aquest treball serveixi per "retornar la primacia a certes obres que poden passar desapercebudes, salvant-les de l’oblit o la indiferència, i així despertar el nostre interès o els nostres records".

Per podeu visualitzar els vídeos, entreu en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 10 novembre 2021
  • Comparteix