Tornar

El Born CCM va ser l'equipament cultural municipal que va rebre més visites el 2021

Més de dos milions de visites a museus i centres d’exposició municipals

En un any marcat per les restriccions sanitàries, les xifres de 2021 doblen l’assistència de 2020, tot i quedar molt lluny de les anteriors a la pandèmia.

La voluntat de no parar l’activitat i seguir nodrint l’oferta cultural de la ciutat ha estat la tònica compartida per als museus i centres d’exposició municipal al llarg del 2021. Per segon any consecutiu, la pandèmia ha condicionat l’activitat i l’afluència de públic a la xarxa d’equipaments, que ha atret 2.010.642 visitants. Les xifres mostren una clara recuperació respecte el 2020, en què van ser de 997.591, tot i quedar encara molt lluny dels prop de 4 milions de visitants registrats els anys previs a la pandèmia.

Tot i que algunes de les xifres encara estan pendents de tancament definitiu, l’equipament amb més visitants ha estat El Born Centre de Cultura i Memòria, amb 424.500; seguit del Castell de Montjuïc, amb 385.100; el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que ha sumat 334.200 visitants entre les diverses seus, i el Museu Picasso, per on han passat 305.600 persones. De fet, l’exposició Picasso i les joies d’artista –prorrogada fins al 9 de gener– ha estat la més vista de l’any amb 237.942 espectadors. Completen el rànquing tres exposicions del Castell de Montjuïc: BCN 1965-1975 Una mirada des de la intel·ligència artificial, amb 52.725 visitants; Sota la llum del mar, amb 39.086; i La línia de costa de Barcelona, amb 31.892. Per la seva part, la mostra de Banksy. The Art of protest, del Disseny Hub, va cloure l’any amb prop de 28.000.

El procés d’estandardització de la recollida de dades d’assistència ha permès d’aconseguir un sistema de monitoratge setmanal de visitants. L’evolució de l’any 2021 permet observar com la corba de procedència del públic estranger fluctua al mateix ritme que les restriccions en la mobilitat marcades per les diferents onades de la pandèmia, mentre que la corba dels visitants locals es veu influïda per la programació d’activitats adreçades al públic de proximitat, com les jornades de portes obertes o la Nit dels Museus, que es va celebrar el 15 de maig i va aplegar  un total de 30.230 participants repartits en més de 600 centres. El 19 de juny va tenir lloc la cinquena edició d’iN MUSEU, amb la particicipació de catorze espais i un total de 862 assistents. En ocasió del passat Festival Grec, cinc fàbriques de creació i cinc museus van presentar les seves propostes conjuntes: Artificialia! Exòtica Marabilia!, Kiri Island o com tenir un castell propi, A_MEN (treball, dones i migracions), Ominira i Els colors de la pluja. Per últim, el 24 d’octubre es va realitzar la dotzena edició del festival Barcelona Dibuixa amb el lema Menja't el món, que va comptar amb la participació de 28 entitats culturals i 4.901 persones.

Els gestors culturals municipals també fan una valoració positiva de posada en marxa del programa educatiu Patrimonia’m Col·leccions i de l’activitat per a gent gran El Museu s’apropa. La primera iniciativa du a terme propostes de creació conjuntes a través del treball i la relació entre un centre escolar i un museu durant tot el curs. Hi han participat l’Escola Ferran Sunyer i el Museu Etnològic de Barcelona, l’IES 4 Cantons i el Museu de la Música, l’IES Josep Comas i Solà i el Monestir de Pedralbes, l’Escola Catalònia i el Museu del Disseny de Barcelona, i el Born CCM i l’IES Jacint Verdaguer. La segona iniciativa forma part del programa Apropa Cultura i consisteix en l’explicació de les col·leccions dels museus per part del seu personal a grups de persones que viuen en residències, com a mesura per contrarestar l’aïllament i les dificultats d’accés per part d’aquest col·lectiu als equipament culturals a causa de la pandèmia. L’any 2021 es van incorporat al projecte el Museu Frederic Marès, el MUHBA, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món i el Museu del Disseny.

Data de publicació: Divendres, 07 Gener 2022
  • Comparteix