Tornar

Els protagonistes del muntatge beuen cervesa a la cuina d'una casa

Dramatúrgia rural al Teatre Akadèmia

L'escenari del carrer de Buenos Aires programa una comèdia de Víctor Borràs Gasch que passa en un poble petit.

Una comèdia trepidant, una mirada al món rural... Aquestes coses i algunes més és Els ossos de l'irlandès, el muntatge teatral que es va estrenar a Temporada Alta i que el 15 de novembre passat va arribar al Teatre Akadèmia. La podeu veure allà fins al 10 de desembre.

Firma la dramatúrgia Víctor Borràs Gasch, codirector de la companyia Teatre Nu, responsable de la posada en escena. La companyia està instal·lada a Sant Martí de Tous, un poble de la comarca de l’Anoia i, per tant, reivindiquen amb coneixement de causa una dramatúrgia que, més enllà de les grans ciutats i les situacions que generen, explori la potència dramàtica de les històries que transcorren en el món rural i dels personatges que hi tenen a veure.

El text va ser escrit l’any 2021 i, aquell mateix any a l'estiu, se’n va fer una lectura (dirigida i protagonitzada pel mateix equip que la duu ara a escena), que formava part de la programació de l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett. L'obra va guanyar el Premi Quim Masó 2022 i el Premi Frederic Roda 2022, i es va beneficiar del suport a la creació de la Sala Beckett de l'any 2020.

Us explicaran la història de tres amics. Un d'ells, en Llorenç, ha volgut veure's una estona amb l’Héctor i en Xevi. De què vol parlar, especialment en un dia tan plujós i desagradable com aquest? Potser d'aquesta pluja i del risc que alguna riera acabi fent aparèixer secrets del passat que aquests amics no voldrien que ningú no desenterrés... Tots tres han viscut fins ara sense recordar el passat, però ara el passat els reclama.

Potser us semblarà que el muntatge té el perfum de les obres de l'autor (i cineasta) irlandès Martin McDonagh, perquè aquest text fa referència directa a dramatúrgies del nostre temps que, com les de l'autor irlandès, transcorren en l'àmbit rural. De fet, la nacionalitat d'un desaparegut que constitueix el motor de la història és ja tot un homenatge a aquest dramaturg, als seus compatriotes i a les creacions ambientades al món rural que escriuen.

Teatre Nu dona veu als personatges d'aquest medi i, amb ells, ens expliquen un relat que pren la forma d'una comèdia, especialment negra i amarga, sobre la manera en què els vincles personals es transformen quan es desvela un secret. Xavi Ricart dirigeix un muntatge interpretat per Ivan Benet, Norbert Martínez i Ernest Villegas.

Si voleu saber quin secret amaguen aquests tres amics, haureu de venir a veure Els ossos de l'irlandès, però abans consulteu al web del Teatre Akadèmia tota la informació al respecte.

Data de publicació: Dilluns, 20 novembre 2023
  • Comparteix