Tornar

Imatge d'una sopa de lletres

Es busquen paraules oblidades sobre alimentació

L’Ajuntament de Barcelona impulsa l’acció col·laborativa Emergència lingüística en el marc de la pròxima Setmana de la Ciència.

Sabeu què és una xicra? I els ganyips? Ambdós termes es relacionen amb aspectes de l’alimentació i amb el pas del temps han anat quedant en desús, reemplaçats per altres paraules. Segur que algun familiar vostre coneix més paraules que avui ja no s’utilitzen. Si és així, no dubteu a participar en l’acció col·laborativa Emergència lingüística que ha impulsat el Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona amb motiu de la pròxima Setmana de la Ciència, que tindrà lloc a tot Catalunya a mitjans de novembre. En el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, la iniciativa anima a tothom a compartir, del 20 de setembre al 15 d’octubre, paraules relacionades amb l’alimentació i els hàbits sostenibles dels nostres avis i àvies que avui estan quedant en l’oblit.

L’acció s’emmarca en una situació d’emergència climàtica que requereix una resposta immediata i unificada per part de tota la societat. L’actual sistema alimentari, globalitzat i no accessible per a tothom, és una de les principals causes de l’efecte hivernacle. A més, també és font de molts altres problemes ambientals i socials, la qual cosa posa sobre la taula la urgència de tendir cap a un model més sostenible i just, basat en la proximitat, la temporalitat i que alhora integri els nous coneixements científics i tecnològics. Moltes de les pràctiques tradicionals relacionades amb l’alimentació s’alineen amb aquest model més respectuós amb l’entorn i alhora gaudeixen d’un vocabulari propi que avui està desapareixent.

La iniciativa compta amb la dinamització de biblioteques, centres cívics i equipaments ambientals de Barcelona. S’hi pot participar tant de manera autònoma a través dels formularis online que s’han habilitat tant per a paraules en català com en castellà, però els equipaments també posaran a l’abast altres suports físics com plafons o bústies on les persones no familiaritzades amb els dispositius digitals podran compartir els seus mots. Un cop tancat el període de recollida de paraules, un jurat especialitzat aplicarà criteris lingüístics, socials i de diversitat i farà una selecció dels 28 mots més rellevants. Les paraules seleccionades es divulgaran entre l’1 i el 28 de novembre pels canals oficials de Barcelona Ciència i dels equipaments participants, i durant la Setmana de la Ciència, s’organitzarà una taula rodona sobre el valor de les paraules en l’àmbit de l’alimentació i la sostenibilitat.

Participeu i contribuïu a recuperar el nostre patrimoni lingüístic i alimentari. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 24 Setembre 2021
  • Comparteix