Tornar

Un músic amb una guitarra a la mà sobre un fons amb un quadre, una cadira i objectes diversos en el cartell que anuncia l'edició d'aquest any del festival

Euskal Herria Sona porta a Barcelona la música basca més actual

Espais diversos de Barcelona acullen, entre el 6 de novembre i el 10 de desembre, els concerts d'un dels principals festivals de música basca actual que se celebren fora d'Euskadi.

Quatre escenaris de la ciutat acolliran les actuacions de les bandes que formen part del programa d'enguany de l'Euskal Herria Sona, en el qual trobarem concerts de bandes i artistes bascos com Nøgen, la cantautora Olatz Salvador o Aitorpenak, però també actuacions de la banda local Roba Estesa i presentacions de llibres. Organitza la proposta Euskal Etxea, la casa dels bascos a Barcelona, amb el suport de l'Etxepare Euskal Institutua. Ells porten al mateix escenari d'Euskal Etxea, a La Deskomunal, al Centre Artesà Tradicionàrius i a la Sala Apolo una mostra de la música més actual que es fa a Euskadi. Tot va començar fa un parell de dies amb un concert dels Bulego, el grup revelació de la música pop al País Basc, però continua el dissabte, 13 de novembre, a La Deskomunal, on  podrem escoltar la formació de rock alternatiu Ezpalak, que presenta un segon treball titulat Kolpatu Topatu, i el rock amb elements d'experimentació i lletres elaborades de la banda Polybius.

El dissabte següent, 20 de novembre, a Euskal Etxea, un escriptor basc que escriu en els seus llibres sobre rock radical, Patxi Irurzun, ens presentarà el segon volum d'una sèrie protagonitzada per una antiga estrella del punk basc que s'embarca en una particular guerra ortogràfica tot corregint cartells i anuncis que troba pel carrer. La presentació té entrada lliure i músic en directe d'Aitorpenak.

El 10 de desembre, serà el moment d'escoltar els Nøgen, que toquen al Centre Artesà Tradicionàrius. Presentaran el seu nou treball, una mostra d'indie folk amb una càrrega notable de pop i de rock que han titulat Under Alt i que es pregunta què hi ha al nostre interior i què amaguen els nostres somnis i ideals en unes cançons malenconioses, però amb notes d'esperança.

També al Centre Artesà Tradicionàrius, la cantautora de Sant Sebastià Olatz Salvador ens parla el divendres, 12 de novembre de por, dels remolins de la vida i de buits i ferides al seu segon disc, un treball titulat Aho Uhai en el qual trobareu lletres de les bertsolaris Alaia Martin i Ane Labaka. La següent cita serà el 19 de novembre a Euskal Etxea, on Aitorpenak repassarà la seva trajectòria, feta de mostres de solid pop, com defineix ell mateix el seu estil, a més de presentar el seu nou single, un tema que es diu Denbora ez da inoiz gelditzen.

El 3 de desembre, finalment, tindreu una darrera cita musical de l'Euskal Herria Sona a la Sala Apolo, on es posarà de manifest la connexió sonora entre Euskadi i Catalunya en un concert doble en el qual tocaran els Huntza, una banda de músics guipuscoans formada a Bilbao que està dedicada al folk amb notes punk. Amb ells, en un exercici de germanor musical, tindrem les Roba Estesa, un octet femení nascut al Camp de Tarragona el 2013 que fusiona el folk i les músiques urbanes.

Si no us voleu perdre alguns dels millors representants de la música basca actual, teniu una cita amb l'edició de 2021 de l'Euskal Herria Sona. Abans de venir, però, consulteu la programació completa i les condicions sanitàries d'accés als recintes de concert al web del festival.

Data de publicació: Dilluns, 08 novembre 2021
  • Comparteix