Tornar

Manuel Valls i Gorina

La Biblioteca de Catalunya recorda el músic Nani Valls amb una exposició

S'hi mostren un centenar de documents del seu fons personal i permet acostar-se als moviments culturals de diverses dècades del segle passat.

Manuel Valls i Gorina, més conegut com a Nani Valls, va ser músic, compositor, crític musical i professor, a més d'una persona molt activa en els moviments culturals dels anys cinquanta als vuitanta del segle XX. Va néixer a Badalona el 21 de juliol de 1920, i va morir el 9 de setembre del 1984 a Barcelona. Per tant, aquest mes es compleix el centenari del seu naixement, i la Biblioteca de Catalunya, on es conserva el fons personal del músic, li dedica una exposició. Comissariada per M. Rosa Montalt i Montserrat Molina Egea, porta per títol "Nani Valls, entre actes i concerts", i estarà oberta fins al 5 de setembre.

En paraules de les comissàries, Valls "defensà que calia identificar i conèixer la música local, per tal de situar-la dins la música universal i participar en la seva configuració". I afegeixen: "Tanmateix, aquest coneixement s'havia d'aplicar a la resta de les arts, l'educació, el pensament i la societat en general perquè la seva interacció és constant". Els cinc àmbits, anomenats "entreactes", de la mostra recullen un centenar de documents del fons de Valls, que no només permeten acostar-se a la seva vida i obra i a la tasca de divulgació que va fer, sinó també a la història i als moviments culturals del seu temps. Nani Valls va publicar diversos llibres, entre els quals Música i societat: notes per a un estudi de la funció social de la música (1963), La música contemporània i el públic (1967), i Música de tota mena (1982), va publicar articles en premsa local i estrangera, i va compondre tocates, fantasies, estudis i concerts. Però de ben segur que la seva música més popular és la de l'himne del Futbol Club Barcelona, amb lletra de Josep M. Espinàs i Jaume Picas.

Per a més informació sobre l'exposició, cliqueu aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 16 juliol 2020
  • Comparteix