Tornar

Un dels dibuixos de Maria Josepa Colom que es mostren a l'exposició

La Biblioteca de Catalunya mostra part del seu fons sobre Maria Josepa Colom

Gravadora i pintora, la seva gran especialitat va ser la manera negra o mezzotinto, però va excel·lir en qualsevol de les tècniques calcogràfiques i amb la xilografia.

Una dona compromesa amb la creació i que va elevar una veu pròpia en un difícil context sociopolític. Així presenta la Biblioteca de Catalunya (BC) Maria Josepa Colom, gravadora i pintora nascuda a Cervera l'any 1927 i morta a Barcelona ara fa cinc anys, i a la qual dedica una exposició mostrant una selecció de la seva obra que forma part del fons donat a la BC. L'exposició té per títol Maria Josepa Colom: una lliçó de gravat, una lliçó d'art, i serà visitable fins al 22 d'octubre

Colom va formar-se a l’Escola d’Arts i Oficis i després a l’Escola Superior de Belles Arts de Barcelona. Als 27 anys va anar al Pakistan, on va descobrir altres formes artístiques que es van convertir en habituals en els seus treballs. La crítica d'art dels seus primers anys de trajectòria la va valorar sobretot com a gravadora, si bé en aquells temps es dedicava més a la pintura. Va destacar especialment en la tècnica del mezzotinto o manera negra, però també va conrear amb gran talent totes les tècniques calcogràfiques (aiguafort, vernís tou, resina, aiguatinta...), així com la xilografia. Va exercir la docència, va col·laborar amb Edicions de la Rosa Vera, va ser membre de l'Asociación de Exlibristas de Barcelona, va ser membre activa de la Agrupación de Artistas Actuales, i va exposar en una seixantena de mostres.

Roser Insenser i Xavier Soler són els comissaris d'una exposició que es divideix en set àmbits i que permet apreciar la categoria artística d'una dona que, com escriuen Insenser i Soler, "no renega de l'art que la precedeix i que, a la vegada, defineix una veu pròpia al llarg de la seva trajectòria".

Per a més informació, cliqueu a l'enllaç.

Data de publicació: Divendres, 30 Setembre 2022
  • Comparteix