Tornar

Jean Paul Gaultier, cocomisari d'aquesta exposició

El séptimo arte a través de la moda

El fructífer intercanvi creatiu entre cinema i moda, una excel·lent relació a examen en aquesta exposició.

Jean Paul Gaultier ofereix en aquesta exposició una mirada a la influència mútua entre les dues indústries, la de la moda i la del cinema, i fa una aproximació als contextos socials en els quals es desenvolupen. Després del seu pas per Madrid, Caixaforum acull a la nostra ciutat aquesta mostra, que inclou 250 peces que demostren la bona combinació i sintonia entre el setè art i els dissenyadors, principalment cartells, fotografies, fragments de pel·lícules i indumentària.

La relació sempre ha estat estreta. Molts dissenyadors de moda de renom són responsables de vestits icònics que vesteixen les estrelles de cinema. Al seu torn, diverses actrius es van convertir en muses de dissenyadors i modistes. Aquests dos mons comparteixen punts en comú, com el glamur i la recerca de l'estètica.

Tots recordem Holly Golightly (Audrey Hepburn) a Esmorzar amb diamants (1961) dempeus davant la finestra de Tiffany amb el seu petit vestit negre de Givenchy i unes ulleres de sol de gran grandària. Eren obra del gran dissenyador francès Hubert de Givenchy, mort el 2018. I el 1967, Catherine Deneuve a la pel·lícula Belle de Jour de Luis Buñuel va marcar la relació de l'actriu i un dissenyador de trenta anys, Yves Saint Laurent. I, per descomptat, el nostre enfant terrible, Jean Paul Gaultier, un dels dissenyadors més aclamats del sector, va vestir Victoria Abril a Kika (1993), sent la primera col·laboració entre el dissenyador i Pedro Almodóvar

Aquesta exposició vol anar més enllà del mite. Gaultier, cocomissari i director artístic, ha preparat una mostra que, més enllà de la imatge idealitzada que tenim dels actors i actrius, recorre els diferents contextos de creació, tant de les vestidures com de les pel·lícules. 

Els moviments d'emancipació, sobretot els de la dona, són importants i han estat especialment destacats. Un dels aspectes més interessants d'aquesta exposició és veure la relació fluïda entre els grans dissenyadors i els actors. Els primers sempre van intentar vestir, tant dins com fora de la pantalla, aquells actors i actrius de fama internacional en una relació simbiòtica.

Els objectes mostrats provenen de la prestigiosa col·lecció de la Cinémathèque française. Les entrades estan ja a la venda.

 

Data de publicació: Dimarts, 05 juliol 2022
  • Comparteix