Tornar

Imatge promocional de la Coral Sant Jordi

Part fonamental de la història musical i cultural de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya commemora els 75 anys de la Coral Sant Jordi.

Comissionada per Alba Sala Rovira i Margarida Ullate i Estanyol, l'exposició Que els cants ens alegrin: 75 anys de la Coral Sant Jordi ens proposa un recorregut pels orígens de la prestigiosa institució i s'estructura en sis àrees.

A Gestació i naixement descobrirem els orígens d'aquesta institució i el paper fonamental que va jugar el pare Batlle, un sacerdot mentor dels germans Martorell. Ja adult, Oriol Martorell es converteix en adjunt d'Eduard Toldrà a l'Orquestra Municipal de Barcelona. Creada el 1947 a partir d'un grup d'amics aficionats al cant pel mateix Martorell, va fer el seu primer concert aquell mateix any. Són anys difícils per a la cultura catalana, però la Coral aconsegueix ser un instrument per "fer país" i gaudeix de certa llibertat gràcies a la seva associació amb el Cercle Artístic Sant Lluc, de caràcter confessional.

A Rigor i ambició musical, l'exposició ens mostra la importància de la seva creació, amb alguns dels més importants concerts. La participació en els esdeveniments musicals del Jardí dels Tarongers, propietat del mecenes Josep Bartomeu, les grans obres representades al Palau de la Música Catalana amb la col·laboració de diversos cors i els concerts celebrats a l'estranger.

Els directors ens parla de la figura d'Oriol Martorell, indissociable de la Coral. Després de deixar la direcció, els següents han contribuït a la seva projecció pública. Actualment, el director és Oriol Castanyer.

El llegat sonor i comercial se centra en la dècada prodigiosa (1969-1979) i presenta la discografia de la coral. En general, l'organitza per temàtiques: nadales, cançons catalanes, música catalana de tots els temps (religiosa o laica), càntics de muntanya, l'himne del Barça, música de repertori coral o col·laboracions.

També hi ha dues seccions sobre el patrimoni de la Coral Sant Jordi, que és ampli i divers.

I finalment, com a epíleg, la secció Els cants ens alegren, i molt. De fet, el títol de l'exposició és part de l'eslògan de la Coral: "que els cants ens alegrin i ens facin millors"

El seu llegat és la seva àmplia activitat de concerts, però també el patrimoni documental que ens ha deixat –i ens deixarà– al llarg de tots aquests anys d'activitat. La discoteca d'Oriol Martorell i algunes gravacions domèstiques fetes per la Coral complementen la col·lecció Martorell-Solanic de la Universitat de Barcelona.

Els organitzadors també ens conviden a escoltar el podcast amb motiu d'aquest aniversari disponible des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 03 novembre 2022
  • Comparteix